Το ναυτικό της Λιβύης εμπόδισε, χθες, Δευτέρα, τάνκερ να φορτώσει πετρέλαιο από το λιμάνι του Ες Σιντέρ, στα ανατολικά της χώρας, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών. Η είδηση έρχεται μόλις μια μέρα μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του πετρελαϊκού πεδίου ελ-Σαράρα, που παρέμενε κλειστό για δύο μήνες, λόγω διαδηλώσεων, και είναι ενδεικτική της αναρχίας που επικρατεί στην χώρα
Το ναυτικό της Λιβύης εμπόδισε, χθες, Δευτέρα, τάνκερ να φορτώσει πετρέλαιο από το λιμάνι του Ες Σιντέρ, στα ανατολικά της χώρας, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών. Η είδηση έρχεται μόλις μια μέρα μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του πετρελαϊκού πεδίου ελ-Σαράρα, που παρέμενε κλειστό για δύο μήνες, λόγω διαδηλώσεων, και είναι ενδεικτική της αναρχίας που επικρατεί στην χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εμπόδισαν τάνκερ με  σημαία Μάλτας να αράξει στο λιμάνι του Ες Σιντέρ. Επίσης, προειδοποίησε τους πελάτες της να μην αγοράσουν ποσότητες πετρελαίου από την ένοπλη πολιτοφυλακή που ελέγχει τα λιμάνια της Ρας Λανούφ, του Ες Σιντέρ και της Ζουεϊτίνα στην Ανατολική Λιβύη και η οποία ζητά αυτονομία για τις ανατολικές περιοχές της χώρας. «Είναι σχετικά εύκολο για την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών στα δυτικά της Λιβύης, επειδή δε ζητούν αυτονομία», τονίζει ο Αμρίτα Σεν, αναλυτής στην Energy Aspectsτου Λονδίνου.

«Αλλά η κατάσταση στα ανατολικά χειροτερεύει – κι αυτό αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για την αγορά». Το κλείσιμο πετρελαιοπηγών, διυλιστικών εγκαταστάσεων και λιμανιών στη Λιβύη από διαδηλώσεις και αντάρτικες επιθέσεις έχουν επιφέρει τεράστιες ζημιές στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Εκτιμάται πως συνολικά τα διαφυγόντα έσοδα ανέρχονται σε 10 δις δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο περίπου του προϋπολογισμού της χώρας. Το πεδίο ελ-Σαράρα, στα δυτικά της Λιβύης, του οποίου λειτουργία αποκαταστάθηκε χθες, παράγει μικρό μόνο μέρος του λιβυκού αργού.

Ακόμη κι αν το πεδίο λειτουργία σε πλήρη δυναμικότητα (περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα), η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να φτάσει μόλις τα 600.000 βαρέλια ημερησίως, κάτω από το ήμισυ της παραγωγής (1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα) μόλις ένα χρόνο πριν.