Λονδίνο: Στο Επίκεντρο της Επίσκεψης Αναστασιάδη το Ενδιαφέρον Αγγλικών Εταιρειών για Έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Λονδίνο: Στο Επίκεντρο της Επίσκεψης Αναστασιάδη το Ενδιαφέρον Αγγλικών Εταιρειών για Έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου
energia.gr
Πεμ, 16 Ιανουαρίου 2014 - 11:16
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία για τη ρύθμιση των περιουσιών που βρίσκονται εντός βρετανικών βάσεων στην Κύπρο εκφράζει η Λευκωσία, μετά την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών βάσεων. Η βρετανική κυβέρνηση έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, με εμπλοκή βρετανικών εταιρειών στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία για τη ρύθμιση των περιουσιών που βρίσκονται εντός βρετανικών βάσεων στην Κύπρο εκφράζει η Λευκωσία, μετά την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών βάσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, με εμπλοκή βρετανικών εταιρειών στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ.Λακκοτρύπης, που συνόδευε τον Ν.Αναστασιάδη, διευθέτησε και συνάντηση με εκπροσώπους εταιρείων, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τις βάσεις, ο κύπριος πρόεδρος την χαρακτήρισε «ιστορική εξέλιξη» καθώς ρυθμίζει το ζήτημα ύστερα από 53 και πλέον χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Η συμφωνία επιτρέπει την ένταξη μεγάλου μέρους του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.

Διασφαλίζονται ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των βάσεων .

Αίρονται όλοι οι ισχύοντες περιορισμοί αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος τους τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.

Η συμφωνία, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις βρετανικές βάσεις».