«Πιθανές Μελλοντικές Εναλλακτικές και ο Φόβος της Διαιτησίας Ίσως Ωθήσουν την Gazprom σε Συμβιβασμό», Λέει Διεθνούς Φήμης Ενεργειακό Ινστιτούτο του Λονδίνου

«Πιθανές Μελλοντικές Εναλλακτικές και ο Φόβος της Διαιτησίας Ίσως Ωθήσουν την Gazprom σε Συμβιβασμό», Λέει Διεθνούς Φήμης Ενεργειακό Ινστιτούτο του Λονδίνου
energia.gr
Δευ, 3 Φεβρουαρίου 2014 - 08:36
Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom ίσως, παρά τις παλινωδίες, να μην είναι τόσο μακριά, καθώς την τελευταία περίοδο ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου δέχεται πιέσεις διεθνώς . «Ως τώρα η Gazprom φαίνεται να έχει έρθει σε συμβιβασμό σε θέματα τιμών μόνο με εκείνους τους καταναλωτές που έχουν πραγματικές εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε στο New Europe την περασμένη Παρασκευή, ο Julian Lee, επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής στο διεθνούς φήμης Centre for Global Energy Studies ( CGES), με έδρα το Λονδίνο

Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom ίσως, παρά τις παλινωδίες, να μην είναι τόσο μακριά, καθώς την τελευταία περίοδο ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου δέχεται πιέσεις διεθνώς .

«Ως τώρα η Gazprom φαίνεται να έχει έρθει σε συμβιβασμό σε θέματα τιμών μόνο με εκείνους τους καταναλωτές που έχουν πραγματικές εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε στο New Europe την περασμένη Παρασκευή, ο Julian Lee, επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής στο διεθνούς φήμης Centre for Global Energy Studies ( CGES), με έδρα το Λονδίνο. Μάλιστα, επικαλέστηκε την απόφαση της Λιθουανίας, στις 30 Ιανουαρίου, να προσφύγει σε διαιτησία με το επιχείρημα ότι η Lietuvos Dujos (αντίστοιχη της ΔΕΠΑ) αγοράζει αέριο από την Gazprom σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από αυτές που επικρατούν στις αγορές της Λετονίας, της Εσθονίας ή της Γερμανίας.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Λιθουανία έχουν την προοπτική μελλοντικών εναλλακτικών, είτε με ποσότητες που θα προμηθευθούν μέσω αγωγών είτε μέσω LNG, αλλά ο ανταγωνισμός ίσως να μην είναι ακόμη αρκετά ισχυρός ώστε η Gazprom να κάνει εύκολες παραχωρήσεις».

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι η λιθουανική κυβέρνηση τόλμησε να επιλέξει τη διαιτησία μολονότι διαθέτει μόλις το 17,7% των μετοχών της Lietuvos Dujos, με την ίδια την Gazprom, τη μοναδική προμηθεύτρια εταιρεία φυσικού αερίου της Λιθουανίας, να κατέχει 37,1% (η γερμανική E. ON διαθέτει 38,9% της εταιρείας).

Μάλιστα, ο ειδικός του CGES τόνισε ότι ήδη η Gazprom νοιώθει πίεση από το ότι το «μπουμ» στην παραγωγή αερίου σχιστών ( shale gas) στις ΗΠΑ έχουν αποτρέψει το να εξαγάγει προς αυτές LNG. Ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε, η πίεση θα αυξηθεί όταν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να εξαγάγουν εκείνες LNG.

 Βλ. Σχόλιο energia.gr : Βαθαίνει η Κόντρα Ρωσίας - Δύσης για την Ουκρανία. «Και η Ελλάδα, Κύριε;»