Ο ελληνικός λαός συνδέεται με αιώνια φιλία με τον ρωσικό, γι' αυτό και αναμένει «μια συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης». Έτσι περιέγραψε, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, που ζητά χωρίς αποτέλεσμα η Αθήνα από τη Μόσχα εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον

Ο ελληνικός λαός συνδέεται με αιώνια φιλία με τον ρωσικό, γι' αυτό και αναμένει «μια συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης». Έτσι περιέγραψε, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, που ζητά χωρίς αποτέλεσμα η Αθήνα από τη Μόσχα εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον.

Λόγω του αξιώματος του ανώτατου άρχοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και του παραδοσιακού σεβασμού της ρωσικής ηγεσίας προς το πρόσωπο του Καρ.. Παπούλια, που έχει τιμηθεί για την αντιστασιακή του δράση από το Κρεμλίνο, η προεδρική έκκληση έτυχε της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα προσοχής των ρωσικών MME, κάτι που δεν πέτυχαν ποτέ οι προηγούμενες ικεσίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύντομα εξελίξεις

Όλα δείχνουν πως στο θέμα θα υπάρξουν σύντομα τελικές απαντήσεις με τη μορφή μιας σεβαστής έκπτωσης στην τιμή, η οποία ενδεχομένως δεν θα ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά, αλλά θα αποτελεί έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό.

Αρκετά πιο αόριστη ήταν η αναφορά του Καρ. Παπούλια στις αναμενόμενες από τη Ρωσία επενδύσεις «τις οποίες μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε».

Ο Καρ. Παπούλιας χαιρέτισε τη θετική δυναμική στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, που ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. ετησίως και θα μπορούσαν να είναι διπλάσιοι, αν δεν υπήρχαν τα ποικίλα σκαμπανεβάσματα στην πολιτική μας για τις θεωρήσεις βίζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο στο Σότσι για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συναντηθεί στο περιθώριο της με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί.

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 05/02/2014)