Πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες τόσο όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Τετάρτη, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου κάτω από το δραματικό «SOS» που εκπέμπουν μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες, όπως οι χαλυβουργίες

Πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες τόσο όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Τετάρτη, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου κάτω από το δραματικό «SOS» που εκπέμπουν μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες, όπως οι χαλυβουργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός θα επαναφέρει προσαρμοσμένο στο πρότυπο των ευρωπαϊκών οδηγιών το μέτρο της «διακοψιμότητας», το οποίο είχε παγώσει η τρόικα. Η «διακοψιμότητα» είναι η δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, να διακόπτει στις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση την ηλεκτροδότηση όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Η διαδικασία είναι συναινετική και οι βιομηχανίες αποζημιώνονται. Με το νέο μέτρο, ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρεί σε ένα είδος «μειοδοτικών δημοπρασιών» για την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που θέλει να αποκόψει. Οι βιομηχανίες που θα συμμετέχουν στη δημοπρασία θα δηλώνουν την ποσότητα του φορτίου που μπορούν να «δώσουν» στο σύστημα και την τιμή/Μwh που ζητούν. Ο ΑΔΜΗΕ θα «αγοράζει» την υπηρεσία αυτή από τις προσφέρουσες μονάδες, με βάση τους πιο συμφέροντες για τον Διαχειριστή όρους.

Τα κεφάλαια για την αποζημίωση των βιομηχανιών θα συγκεντρώνονται μέσω ενός ειδικού τέλους, το οποίο δεν θα βαρύνει τους καταναλωτές αλλά κατά πάσα πιθανότητα τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

Ωστόσο, οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του τέλους ανά κατηγορία ηλεκτροπαραγωγών και ενδεχομένως ορισμένα συνοδευτικά μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν την αύριο. Η «διακοψιμότητα» θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα ισχύσει ως την εφαρμογή του «ενιαίου μοντέλου της ευρωπαϊκής αγοράς», το target model, από το 2015 και μετά.

Σε ειδικό τέλος
Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ για όλους τους καταναλωτές, που σε συνδυασμό με την έκπτωση από την επικείμενη συμφωνία Gazprom - ΔΕΠΑ για τις τιμές του ρωσικού αερίου αναμένεται να οδηγήσει σε μία σημαντική περικοπή του κόστους.

Επίσης προβλέπονται επιμέρους ρυθμίσεις για επιλέγοντες πελάτες αλλά και για επιχειρήσεις που λόγω μειωμένων καταναλώσεων τυπικά δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή. Εξάλλου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζεται μέτρα για την αντιστάθμιση των ρύπων, δηλαδή της δαπάνης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO 2 από ρυπογόνες βιομηχανίες. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αδιέξοδο στη Χαλυβουργική
Κίνδυνος «λουκέτων» και απώλειας νέων θέσεων στη Χαλυβουργική αλλά και στην Ελληνική Χαλυβουργία (στον Ασπρόπυργο). Η τριμερής σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας για τη Χαλυβουργική απέβη άκαρπη καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρείας απέρριψαν την πρόταση της γ.γ. του υπουργείου Α. Στρατινάκη να δοθεί ολιγοήμερη αναστολή στις 200 διαθεσιμότητες εργαζομένων και στο διάστημα αυτό να εξεταστούν, σε διυπουργικό επίπεδο, τρόποι για τη μείωση του κόστους της ενέργειας (διακοψιμότητα). Οι εκπρόσωποι της Χαλυβουργικής άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τις 31 Μαρτίου (οπότε λήγει το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων) να ληφθούν και νέες «δύσκολες» αποφάσεις. Στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης έφτασε, ωστόσο, η πληροφορία ότι ανάλογο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανα-στολή της λειτουργίας του παραγωγικού τμήματος αντι-μετωπίζει και η Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρό-πυργο, όπου απασχολούνται 110 εργαζόμενοι.

Αντιδράσεις από τη ΔΕΗ

«Λάδι στη φωτιά» της συζήτησης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας έριξε χθες από το συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ δεν μπορούν να ασκούν τη βιομηχανική πολιτική της χώρας, αυτό το κάνουν οι κυβερνήσεις και όχι οι εταιρείες». «Τα νούμερα που παρουσιάζονται στον Τύπο και λέει και η ελληνική βιομηχανία για τα ενεργειακά κόστη δεν προκύπτουν από πουθενά», πρόσθεσε ο κ. Ζερβός και υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τα τελευταία 5,5 χρόνια τα τιμολόγια της υψηλής τάσης», διευκρινίζοντας ότι αυξήθηκαν εξαιτίας άλλων λόγων και όχι από τη ΔΕΗ. «Η ελληνική βιομηχανία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με το κόστος της ενέργειας. Δεν μπορούμε όμως να πωλούμε κάτω του κόστους, γιατί την άλλη ημέρα θα είμαστε στον εισαγγελέα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ και ενώ στις 28 Φεβρουαρίου θα επαναληφθεί η γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την τιμή πώλησης του ρεύματος στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της Αλουμίνιον για ανακοπή διαταγής πληρωμής που είχε εκδώσει η ΔΕΗ, μετά από απόφαση της Κομισιόν. Πρόκειται για παλαιά υπόθεση, που αφορά στην τιμολόγηση της Αλουμίνιον την περίοδο από 1/1/2007 ως και 6/3/2008, από την οποία όπως προκύπτει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η Αλουμίνιον πρέπει να επιστρέψει ποσό 17,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18/02/2014)