Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, με την υπ’ αριθμ. 63/11.02.2014 Απόφασή της, ενέκρινε το Πρόγραμμα Συμμόρφωσης της εταιρείας TAP A.G., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.5.1 της Κοινής Απόφασης Εξαίρεσης (Απόφαση ΡΑΕ 269/2013, Απόφαση Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής 249/2013/R/gas, Απόφαση Αλβανικής Ρυθμιστικής Αρχής 64/2013) για τον αγωγό Τrans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, με την υπ’ αριθμ. 63/11.02.2014 Απόφασή της, ενέκρινε το Πρόγραμμα Συμμόρφωσης της εταιρείας TAP A. G., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.5.1 της Κοινής Απόφασης Εξαίρεσης (Απόφαση ΡΑΕ 269/2013, Απόφαση Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής 249/2013/R/gas, Απόφαση Αλβανικής Ρυθμιστικής Αρχής 64/2013) για τον αγωγό Τ rans Adriatic Pipeline ( TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο αγωγός TAP, σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση Εξαίρεσης, έχει εξαιρεθεί, μεταξύ άλλων, και από τις διατάξεις του άρθρου 9.1 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73/ΕΚ περί ιδιοκτησιακού διαχωρισμού συστημάτων μεταφοράς και περί διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς. Εντούτοις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.5 της Κοινής Απόφασης Εξαίρεσης, η εταιρεία TAP A. G. οφείλει: (α) να έχει εφαρμόσει μοντέλο λειτουργικού διαχωρισμού (functional unbundling) πριν από τη διεξαγωγή του σταδίου δέσμευσης δυναμικότητας στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, μέσω διαδικασίας ελέγχου της αγοράς (Market Test/Booking Phase), το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 17 Μαρτίου 2014, και β) να πιστοποιηθεί και από τις τρεις Ρυθμιστικές Αρχές σύμφωνα με το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΙΤΟ), πριν από την έναρξη κατασκευής του αγωγού, το αργότερο μέχρι την 31.12.2017.

Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της υποχρέωσης περί λειτουργικού διαχωρισμού ( functional unbundling), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.5.1 της Κοινής Απόφασης Εξαίρεσης, οι τρεις Ρυθμιστικές Αρχές επέβαλαν στην εταιρεία TAP A.G. την υποχρέωση της σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Συμμόρφωσης, πριν από τη διεξαγωγή του σταδίου δέσμευσης δυναμικότητας στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, μέσω διαδικασίας ελέγχου της αγοράς (Market Test/Booking Phase). Το εν λόγω Πρόγραμμα Συμμόρφωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα υλοποιηθούν από την εταιρεία, με σκοπό αφ’ ενός την αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των μετόχων της εταιρείας έναντι των λοιπών συμμετεχόντων στο market test/booking phase, αφ’ ετέρου την αποφυγή διαρροής εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών στους μετόχους της εταιρείας, στο πλαίσιο αυτό.

Το Πρόγραμμα Συμμόρφωσης της εταιρείας TAP A.G. που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Α] Μέτρα για την αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης των συμμετεχόντων στο πρώτο στάδιο κατανομής/δέσμευσης δυναμικότητας, οι οποίοι συμμετέχοντες δεν είναι μέτοχοι του TAP A.G.

B] Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία TAP A.G., στο πλαίσιο εφαρμογής των σχετικών όρων του Προγράμματος Συμμόρφωσης.

Γ] Τις αρμοδιότητες του προσώπου που θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Συμμόρφωσης, καθώς και την υποχρέωση υποβολής στις τρεις Ρυθμιστικές Αρχές, από τον εν λόγω Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, ετήσιας έκθεσης για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος.

Δ] Τις αρχές της μεθοδολογίας τιμολόγησης και των μηχανισμών διαχείρισης της συμφόρησης που θα εφαρμοστούν κατά την κατανομή/δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό από τους χρήστες του.

Σημειώνεται ότι, για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών χρηστών του αγωγού TAP, οι τρεις Ρυθμιστικές Αρχές επέβαλαν στην εταιρεία TAP A.G. να καταστήσει το Πρόγραμμα Συμμόρφωσης μόνιμα προσβάσιμο/διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου market test.

Το εν λόγω Πρόγραμμα Συμμόρφωσης, το οποίο προτάθηκε από την εταιρεία TAP A.G., εγκρίθηκε και από τις τρεις εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας, της Ιταλίας (AEEG), της Αλβανίας (ERE) και της Ελλάδας (ΡΑΕ), και θα αναθεωρηθεί από την εταιρεία TAP A. G. κατά την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης της εταιρείας από τις τρεις εν λόγω Αρχές, σύμφωνα με το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς ( ITO). Η έγκριση του Προγράμματος Συμμόρφωσης από τους τρεις εμπλεκόμενους εθνικούς Ρυθμιστές αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), μιας διεθνούς υποδομής που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η τελική απόφαση για την κατασκευή του έργου από την εταιρεία TAP A.G. ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Η απόφαση για την έγκριση του Προγράμματος Συμμόρφωσης είναι, για άλλη μία φορά, το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τριών εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών, ΡΑΕ-AEEG-ERE, ήδη από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης εξαίρεσης (επισυνάπτεται το σχετικό κοινό δελτίο τύπου). Το μοντέλο αυτό ρυθμιστικής συνεργασίας έχει κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράδειγμα βέλτιστης Ευρωπαϊκής πρακτικής.