Όταν η πλατεία Ταχριρ ανάγκασε την Αίγυπτο σε αλλαγή φρουράς στην Εξουσία μιλούσαμε τότε για Αραβική Άνοιξη. Οι ελπίδες γρήγορα έσβησαν γιατί το έλλειμμα Δημοκρατίας απασχολούσε τον Αιγυπτιακού Λαό λιγότερο από το έλλειμμα Θερμίδων επειδή μεγάλο μέρος του Λαού ευρίσκετο στα όρια της πείνας

Όταν η πλατεία Ταχριρ ανάγκασε την Αίγυπτο σε αλλαγή φρουράς στην Εξουσία μιλούσαμε τότε για Αραβική Άνοιξη. Οι ελπίδες γρήγορα έσβησαν γιατί το έλλειμμα Δημοκρατίας απασχολούσε τον Αιγυπτιακού Λαό λιγότερο από το έλλειμμα Θερμίδων επειδή μεγάλο μέρος του Λαού ευρίσκετο στα όρια της πείνας

Όταν βλέπουμε τώρα τα γεγονότα στην πλατεία Μαϊνταν της Ουκρανίας καλό είναι να θεωρήσουμε ότι την πτώση του Γιαννουκοβιτς δεν την προκάλεσε το έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ουκρανία ,η οποία γνωρίζει την Δημοκρατία όσο και η Αίγυπτος, αλλά πολλά έτη κακοδιαχείρισης από οργανωμένες κυβερνητικά ομάδες κλεπτοκρατων είτε του κ. Γιαννουκοβιτς είτε προηγουμένως της εκπροσώπου του Δυτικού Εκδημοκρατισμου κας Τιμοσένκο, η οικονομική διαχείριση της οποίας δεν ήτο ακριβώς άσπιλος.

Εις το πενταμελές φιάσκο που είναι η κατάσταση της Ουκρανίας σήμερα εκτός από τους κύριους παίκτες που είναι η Ανατολική Ουκρανία, η Δυτική Ουκρανία, η Ρωσία, η Βόρεια Ευρώπη, και οι ΗΠΑ, υπάρχει και άλλος αθέατος αλλά ισχυρότατος παράγων: η Οικονομική κατάσταση της Χώρας.

Για μια εικοσαετία που είναι ο χρόνος της Ουκρανικής Ανεξαρτησίας οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν έκαναν τίποτε για την δημιουργία ενιαίου Ουκρανικού Έθνους και ακόμα χειρότερα, δεν έκαναν τίποτε για την οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη της Χώρας. Οι εκάστοτε ομάδες εξουσίας μαζί με τους Ολιγάρχες που τις στήριζαν εστίασαν την προσοχή τους στη νομή δια της αρπαγής των οικονομικών πόρων της Χώρας και όχι στην ανάπτυξη τους, καλυπτόμενοι πίσω από ιδεολογίες που για το Λαό ήσαν όλο και πιο κενές νοήματος.

Ιδιαίτερα η Κυβέρνηση Γιαννουκοβιτς έφερε τα πράγματα στο δραματικό σημείο που είναι σήμερα διότι ο Γιαννουκοβιτς αντί να κάνει πραγματική πολιτική και οικονομική αναμόρφωση της Χώρας προτίμησε να προσπαθήσει να παίξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης ώστε να εξισορροπησει την άμεση ανάγκη μετρητών με την μακράς πνοής υπόσχεση εισόδου εις την Ευημερουσα Ευρώπη.

Ο Ουκρανικος Λαός είχε παρακολουθήσει την εικοσαετία που πέρασε την συνεχή οικονομική πρόοδο της Πολωνιας με την οποία είχε ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία, η οποία όμως ενταγμένη πλήρως στο Δυτικό/Ευρωπαϊκό σύστημα απέκτησε επίπεδο ευημερίας τέτοιο που οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ονειρευτούν.

Η άμεση ανάγκη μετρητού ανάγκασε τον Γιαννουκοβιτς να παίξει ένα παιχνίδι που οι Ρώσοι οι οποίοι είχαν στηρίξει την Εκλογή του θεώρησαν δικαίως τυχοδιωκτισμό.

Ο εκβιασμός της τελευταίας στιγμής με την μη υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ σε αντιστάθμισμα του δανείου των 15 δις δολαρίων από τη Μόσχα απέτρεψε προς στιγμήν την χρεοκοπία της Ουκρανίας, εστοιχισε όμως την πολιτική χρεοκοπία του Γιαννουκοβιτς διότι όχι μόνο υποχρεώθηκε από τους Ρώσους να καταστείλει τους δυτικόφιλους αντιφρονούντες αλλά κυρίως διότι οι διαμαρτυρόμενοι μάχονται προς βελτίωση της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης ,μόνη ελπίς βελτίωσης της οποίας είναι το όραμα της προσχώρησης στην Ευημερούσα Ευρώπη.

Η κατάρρευση του οράματος μαζί με την αντίληψη ότι το μέλλον θα είναι το ίδιο με το παρελθόν ήταν ο κύριος λόγος της επανάστασης του Κιέβου, διότι η έλλειψη Δημοκρατίας δημιουργεί τριβές η έλλειψη όμως φαγητού δημιουργεί επαναστάσεις .

Οι οικονομικές συνέπειες μιας Ουκρανικής χρεοκοπίας θα είναι τραγικές για την περιοχή και όχι μόνο. Ήδη βλέπουμε υποτιμήσεις νομισμάτων με το Ρουβλι να έχει πτώση ρεκόρ έναντι του Ευρώ αλλά να επηρεάζονται επίσης τα νομίσματα της Πολωνιας,Ουγγαρίας και Ρουμανιας,το δε Γριβνα να έχει ήδη κάνει ρεκόρ υποτίμησης.

Εάν η Ουκρανία χρεοκοπήσει το ύψους 60 δις χρέος προς τις Ρωσικές κυρίως Τράπεζες θα προκαλέσει πιθανές χρεοκοπίες της Sberbank και της VTB που είναι σημαντικές αλλά όχι μόνο. Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης. Η βιομηχανική της παραγωγή τον περασμένο χρόνο μειώθηκε όπως μειώθηκαν και οι παραγωγικές επενδύσεις. Το Ρουβλι έχει ήδη χάσει 10% της αξίας του το 2013 και οι εξαγωγές ενέργειας που αντιπροσωπεύουν 10% του ΑΕΠ μειώνονται κατ'αξια και θα μειωθούν και άλλο φέτος λόγω αύξησης της προσφοράς.

Το μόνο που δεν χρειάζεται η Ρωσία τωρα ειναι η χρεοκοπία της Ουκρανίας,με την οικονομία της οποίας συνδέεται πολλαπλά με δυσκολία αντικατάστασης.

Ποιος όμως θα είναι ο Σωτήρας της Ουκρανίας από την οικονομική κατάρρευση; Η ίδια η Ουκρανία ελπίζει ότι θα είναι η ΕΕ. Οι Αμερικάνοι προτρέπουν ένθερμα τους Ευρωπαίους να πληρώσουν για την Ουκρανία βάσει της αρχής της Αμερικανικής Διπλωματίας "άλλος επαναστατεί και άλλος πληρώνει".

Θυμίζουμε τις Ευρωπαϊκές δηλώσεις αρμοδίων στην περίπτωση της Αιγύπτου "πλήρης στήριξη στη μετάβαση" , "ενίσχυση", "οικονομική ευημερία" κλπ. Αν δεν είχαν παρέμβει τα Αραβικά κράτη μεγάλα τμήματα του Λαού θα είχαν πεθάνει από ασιτία.

Αποτελούν μνημεία ανακολουθίας οι Ευρωπαϊκές δηλώσεις στήριξης της Αιγύπτου και διαφαίνεται η ίδια οδός μεγάλων λόγων και πενιχρών δράσεων για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία εχει συναλλαγματικα αποθέματα έξι εβδομάδων. Παρακαλεί για άμεσο δανεισμό ανάγκης απο την Πολωνία και τις ΗΠΑ τις επόμενες δυο εβδομάδες για να επιβιώσει,δεδομένου οτι οι Ρώσοι έχουν αναστείλει την εκταμίευση του δανείου μη αναγνωρίζοντας την παρούσα Κυβέρνηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπεσχεθει στην Ουκρανία χρήματα τα οποία το ίδιο δεν διαθέτει. Η Γερμανική διάθεση για εκταμίευση ειναι γνωστή στους Έλληνες,η δε Γερμανική Welt θεωρεί οτι η Ουκρανία ζει πολύ πέραν των δυνατοτήτων της οπως έγραφε και για την Ελλάδα. Συγκρινόμενη με την Ουκρανία η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν " παιδικά γενέθλια" έγραφε η Borsen Zeitung.

Για να σωθεί η Ουκρανία πρεπει γρήγορα να συσταθεί μια Τρόικα Δανειστων με το ΔΝΤ την ΕΕ και την Ρωσία . Οι συνθήκες που θα επιβληθούν έτσι θα ειναι χειρότερες απο αυτές της Ελλαδος για αρκετά χρονια. Οτιδήποτε και αν συμβεί ένα ειναι τ o βέβαιο Οι Ουκρανοί είτε με τη Δύση η χωρίς αυτή θα υποφέρουν οικονομικά για πολλά χρονια είτε διχοτομηθουν είτε όχι, Ειναι μόνο θεμα βαθμού.

Ο ορατός κίνδυνος ειναι οτι την ώρα που η Ουκρανία σπαραζεται εσωτερικά οιι Ουκρανοί να ψηφίσουν με τα πόδια τους την προσχώρηση τους στη Δύση έτσι που ο αριθμός Ουκρανων προσφύγων στην Πολωνία και τη Γερμανία να κάνει τους πρόσφυγες Συρους στην Τουρκία γεγονός τοπικής σημασίας .