Πρωτοβουλία του Βούλγαρου Προέδρου για τον Ενεργειακό Εφοδιασμό της Ε.Ε. με Αέριο από το Κατάρ Μέσω Ελλάδας

Πρωτοβουλία του Βούλγαρου Προέδρου για τον Ενεργειακό Εφοδιασμό της Ε.Ε. με Αέριο από το Κατάρ Μέσω Ελλάδας
energia.gr
Τρι, 11 Μαρτίου 2014 - 17:23
Πρωτοβουλία για “εγκατάσταση” τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο από το Κατάρ, μέσω ενός σχεδίου διαδρομής για τη μεταφορά του από το Νότο προς το Βορρά, ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο πλαίσιο των επαφών με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι

Πρωτοβουλία για “εγκατάσταση” τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο από το Κατάρ, μέσω ενός σχεδίου διαδρομής για τη μεταφορά του από το Νότο προς το Βορρά, ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο πλαίσιο των επαφών με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Τα παραπάνω ανήγγειλε ο κ. Πλέβνελιεφ στην ομιλία του σε εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ντόχα, εκτενές ρεπορτάζ στην οποία αφιέρωσε σήμερα η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ και άλλα βουλγαρικά ΜΜΕ.

"Όλοι οι διάδρομοι μεταφοράς αερίου μέχρι στιγμής ακολουθούν τον προσανατολισμό 'Ανατολή-Δύση', ανεξάρτητα αν είναι ρωσικοί, αν προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, από το Ιράν ή από τρίτες χώρες. Θέλουμε να σκεφτούμε τη δυνατότητα να ανοίξει νέος διάδρομος (σ.σ.μεταφοράς) αερίου στον άξονα 'Νότος-Βορράς'. Ώστε να αξιοποιούνται τα λιμάνια της Ελλάδας, όπως και οι δυνατότητες της Βουλγαρίας ως ιδιόμορφο 'κέντρο διανομής' για τη μεταφορά του αερίου του Κατάρ προς τη Ρουμανία, Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία μέχρι τις βαλτικές χώρες. Γιατί όχι και στην υπόλοιπη Ευρώπη” τόνισε ο κ. Πλέβνελιεφ, σε δηλώσεις του, από την Ντόχα.

Σύμφωνα με Βούλγαρους εμπειρογνώμονες, η ιδέα του κ. Πλέβνελιεφ αναφέρεται στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, ως αφετηρία διεύρυνσης των εξαγωγών αερίου του Κατάρ, όπου εντοπίζεται το 5% από τα αποδεδειγμένα αποθέματα μεθανίου στον πλανήτη.

Με την αφορμή αυτή, οι αναλυτές επισημαίνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Σόφιας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Κομοτηνή-Χάσκοβο-Στάρα Ζαγορά που θα ενώσει τα δίκτυα μεταφοράς αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στα ερχόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι χαρακτήρισε τον αγωγό αυτό “εφικτή προοπτική πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με ενεργειακούς πόρους” σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Σόφια, χθες.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι οι εργασίες υλοποίησης του μεγάλου ενεργειακού σχεδίου θα αρχίσουν φέτος.