Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, είναι η μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα με την τρόικα. Κατά τα άλλα στα θέματα βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ η τρόικα κάνει παρατηρήσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν, ενώ για τις συμβάσεις διακοψιμότητας στην ηλεκτρική ενέργεια (αφορούν και πάλι τη βιομηχανία) οι δυο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο ως προς τη μέθοδο εφαρμογής του μέτρου

Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, είναι η μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα με την τρόικα. Κατά τα άλλα στα θέματα βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ η τρόικα κάνει παρατηρήσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν, ενώ για τις συμβάσεις διακοψιμότητας στην ηλεκτρική ενέργεια (αφορούν και πάλι τη βιομηχανία) οι δυο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο ως προς τη μέθοδο εφαρμογής του μέτρου.

Τα παραπάνω επισημαίνουν στο Euro2day.gr πηγές του ΥΠΕΚΑ, στον απόηχο της συνάντησης της πολιτικής του ηγεσίας με τους δανειστές, το βράδυ του Σαββάτου. Ειδικότερα, για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις εκπτώσεις που αποφασίστηκαν για τις βιομηχανίες με απόφαση της γενικής συνέλευσης, από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν ότι η τρόικα προτείνει αυτά να αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να λαμβάνονται υπ' όψιν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια από την εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις συμβάσεις διακοψιμότητας, οι οποίες ας σημειωθεί, εφαρμόζονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι αντιρρήσεις της τρόικας, τις οποίες αξιολογεί το ΥΠΕΚΑ, αφορούν τη μεθοδολογία που προτείνεται από ελληνικής πλευράς, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι υποκρύπτει κρατικές επιδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν σε πιο ρεαλιστικές βάσεις, μετά το προσεχές συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται τα θέματα της πολιτικής της ΕΕ για την στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία χάνει συνεχώς σε ανταγωνιστικότητα, και του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Τέλος, αναφορικά με το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, οι αντιρρήσεις της τρόικας οι οποίες προέκυψαν το τελευταίο εξάμηνο προκαλούν σοβαρά προβλήματα, με δεδομένο ότι το σημερινό μοντέλο με τις τοπικές ΕΠΑ που έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης αερίου, έχει την πλήρη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με τους επενδυτές που λειτουργούν τις τρεις ΕΠΑ (ιταλική ΕΝΙ, Shell), τίθεται ευθέως θέμα αποζημίωσής τους εφ΄ όσον χάσουν δικαίωμα αυτό.

Η βιομηχανία

Ευθείες είναι οι βολές κατά της τρόικας από κύκλους της βιομηχανίας για την αρνητική στάση της στα θέματα που απασχολούν δεκάδες ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Κύκλοι της βιομηχανίας, κατήγγειλαν στο Euro2day.gr ότι η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για τα τιμολόγια και ότι πίσω από τις πιέσεις αυτές κρύβονται συμφέροντα.

«Η τρόικα αδιαφορεί για την τελική τιμή στον απλό καταναλωτή και αδιαφορεί εάν με την στάση της χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι στις βαριές βιομηχανίες θα βρεθούν στον δρόμο προς χαρά των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Ο ρόλος της τρόικας στην πατρίδα μας για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται. Εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και προφανώς δεν κόπτεται για το άνοιγμα της αγοράς όπως διατείνεται», τονίζουν οι ίδιοι.