Ραγδαία αλλάζει το σκηνικό στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρισμού, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση και της τελευταίας από τις απαραίτητες άδειες, για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού -με φυσικό αέριο και ντίζελ- δυναμικού 230 μεγαβάτ, από την ρωσο-ισραηλινών συμφερόντων PEC Power Energy Cyprus, που ξεκινά σύντομα την υλοποίηση του έργου.
Ραγδαία αλλάζει το σκηνικό στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρισμού, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση και της τελευταίας από τις απαραίτητες άδειες, για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού -με φυσικό αέριο και ντίζελ- δυναμικού 230 μεγαβάτ, από την ρωσο-ισραηλινών συμφερόντων PEC Power Energy Cyprus, που ξεκινά σύντομα την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, ανταγωνιστική της ΑΗΚ, αναμένεται ν’ αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2016, με αρχική επένδυση της τάξης των €300 εκατ. που θα προέλθουν από το εξωτερικό. Θα εργοδοτήσει απευθείας για τα κατασκευαστικά έργα περίπου 500 - 600 εργαζόμενους ενώ έμμεσα μέσω των υπεργολαβιών αναμένεται να εξασφαλιστεί εργασία για ακόμα μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν στην περιοχή Μαρί - Βασιλικού, δυτικά του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ, σε απόσταση 700 μέτρων από την ακτή, ενώ έχει ενταχθεί μέσα στον σχεδιασμό του ενεργειακού κέντρου.
Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας λένε ότι μπορεί να προσφέρει ηλεκτρισμό στο μισό κόστος από αυτό της ΑΗΚ, είτε η παραγωγή θα γίνεται με υγρά καύσιμα, είτε με φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας, οι μελέτες, που είναι λεπτομερείς, δείχνουν πραγματικά ότι θα μπορεί να διατεθεί ηλεκτρισμός στους καταναλωτές -που θα μπορούν να επιλέγουν παρόχους- τουλάχιστον στη μισή τιμή, με δεδομένες τις σημερινές τιμές ανά κιλοβατώρα.

Μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας από τη ΡΑΕΚ, η PEC την τελευταία διετία εργάστηκε μεθοδικά και ουσιαστικά αθόρυβα, εξασφαλίζοντας μια σειρά αδειών και εγκρίσεων, όπως του Υπουργείου Εμπορίου, του Υπουργείου Άμυνας, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, των κοινοτήτων Μαρί, Τόχνης, Καλαβασού, Πεντακώμου κτλ.

Τελευταία, εξασφαλίστηκε η περιβαλλοντική άδεια κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ προ ημερών, μετά από διεργασίες πέραν του ενός έτους, εξασφαλίστηκε η Πολεοδομική Άδεια.

Ουσιαστικά στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός των εγκαταστάσεων, για να εκδοθεί όπως αναμένεται πριν από το τέλος του έτους και η άδεια οικοδομής, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα κατασκευαστικά έργα. Να σημειωθεί ότι η PEC προβλέπει και την κατασκευή δύο δεξαμενών υγρών καυσίμων με δυνατότητα αποθήκευσης 30.000 κυβικών μέτρων, με πρωτοποριακά μέτρα ασφάλειας.

Η παραγωγή θα επιτυγχάνεται με μηχανές διπλής καύσης και συνδυασμένου τύπου - δηλαδή με προσθήκη αεροστροβίλων, ενώ ήδη η εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση φυσικού αερίου μέσω της ενδιάμεσης λύσης, με εναλλακτικό σενάριο την εξασφάλισή του με δικά της μέσα αν η διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης δεν αποδώσει.

Να σημειωθεί ότι η ισχύς των 230 μεγαβάτ, που θα εγκαταστήσει η PEC, αποτελούν ουσιαστικά πέραν του 50% της ζήτησης ηλεκτρισμού για την περίοδο εκτός αιχμής και το 30% περίπου κατά τους μήνες αιχμής, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι αν εισέλθει στην αγορά με σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της, κάτι που θεωρείται δεδομένο λόγω χαμηλότερου κόστους, η ΑΗΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τους σχεδιασμούς της.

Ωστόσο, παράλληλα, η έναρξη παραγωγής από την PEC θα σημαίνει την πραγματική έναρξη ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με πίεση στη μείωση του συνολικού κόστους, αλλά και άνοδο των επιπέδων ενεργειακής ασφάλειας, αφού θα υπάρχει δεύτερη -ανεξάρτητη από την ΑΗΚ- πηγή παραγωγής.
 
Δύο χρόνια τα κατασκευαστικά έργα

Τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται, μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό, να διαρκέσουν δύο χρόνια και να δημιουργηθούν πέραν των 500-600 θέσεων εργασίας στο στάδιο αυτό.

Αναμένεται να εργοδοτηθούν σε μόνιμη βάση περίπου 100-150 μηχανολόγοι και άλλοι ειδικοί, όπως και εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, με δηλωμένη πρόθεση για προτεραιότητα σε εργαζόμενους από τις γύρω κοινότητες.

Παράλληλα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το Κράτος θα εξασφαλίσει μέσω φορολογιών και άλλων τελών έσοδα της τάξης των €350 εκατ. ετησίως μετά τη λειτουργία του σταθμού.

Κολοσσός με μονάδες σε 13 χώρες

Η PEC Power Energy Cyprus, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», είναι θυγατρική της Tangent Fund, εφόσον εξαγοράστηκε σε ποσοστό 100% από αυτή.

Η Tangent Fund είναι πολυεθνική εταιρεία, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής σε 13 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, μέχρι την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσεχία και αλλού.

Ταυτόχρονα διαθέτει επιχειρήσεις σε 26 χώρες. Έχει περίπου 15.000 υπαλλήλους. Το 80% των ετήσιων εσόδων της προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρισμού και ανέρχονται σε περίπου $2,7 δισ.

Ταυτόχρονα διαθέτει σειρά θυγατρικών που αναπτύσσονται στην παραγωγή συστημάτων και εξαρτημάτων που έχουν σχέση με την ενέργεια, όπως π.χ. εργοστάσια θωρακισμένων καλωδίων, βαλβίδων, αντλιών αυτοματισμών κτλ.

Μεταξύ των θυγατρικών της Tangent Fund περιλαμβάνεται και ένα από τα παλιότερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ρωσίας (1897), που είναι ο κύριος παραγωγός χυτοσιδήρου και σιδηρομαγγανίου της χώρας.

Συνεργάζεται στενά με όλους τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, η Lukoil, η Novatek κτλ., ενώ έχει στρατηγικές συνεργασίες με κολοσσούς, όπως η Rockwell, η Kawasaki Heavy Industries και η GE Aero Energy.

Στην Κύπρο η PEC Power Energy Cyprus εκπροσωπείται από τον Αντώνη Κ. Λατούρο, ο οποίος είναι διευθυντής του έργου αλλά και συμμετέχει σε αυτό με ποσοστό μετοχών. Ο Τάκης Κουναφής είναι ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, ενώ αρχιτέκτονες και σύμβουλοι μηχανικοί του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού είναι ο οίκος Δημήτρης Κωνσταντίνου.
(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")