Συνομιλίες Κέρι-Άστον στις Βρυξέλλες για Ενεργειακή Απεξάρτηση ΕΕ και Ουκρανίας Από το Ρωσικό Αέριο

Συνομιλίες Κέρι-Άστον στις Βρυξέλλες για Ενεργειακή Απεξάρτηση ΕΕ και Ουκρανίας Από το Ρωσικό Αέριο
energia.gr
Τετ, 2 Απριλίου 2014 - 14:39
Σε στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο δεσμεύτηκαν Ευρώπη και Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, επανέλαβαν ότι θα συνεργαστούν για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προσφοράς στην Ευρώπη

Σε στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο δεσμεύτηκαν Ευρώπη και Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, επανέλαβαν ότι θα συνεργαστούν για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προσφοράς στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον διεξάγουν, στην έδρα της ΕΕ, εντατικό διάλογο, αναζητώντας τρόπους να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, αλλά και να προωθηθεί η αποσύνδεση της Ουκρανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την αντιστροφή της ροής των αγωγών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

«Κανένα έθνος δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να περιορίσει τις προσδοκίες του κόσμου. Δεν θα έπρεπε να τη χρησιμοποιεί ως όπλο. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε επαρκείς ενεργειακές προμήθειες, κρίσιμες για τις οικονομίες μας, την ασφάλεια και το ευ ζην των λαών μας», τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, οι Κέρι και Άστον κάλεσαν τη Ρωσία να τηρήσει τις αρχές της «δικαιοσύνης και μη διάκρισης» όταν συναλλάσσεται με τους ενεργειακούς εταίρους της, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι ανησυχίες μας για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτές των φίλων και εταίρων μας θέτουν κοινές προκλήσεις και εξετάζουν νέες τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», αναφέρουν στην δήλωση.

Βασικός στόχος των συνομιλιών ΕΕ και ΗΠΑ είναι η ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο καλείται αφενός να εξοφλήσει τις οφειλές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων στη ρωσική Gazprom, κι αφετέρου να αγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο, πριν η Μόσχα εφαρμόσει την προαναγγελθείσα αύξηση της τιμής κατά 40%.