«Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές» δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «εργαλείο εκβιασμού» προς την Ουκρανία, μετά την επιστολή του Ρώσου Προέδρου προς τους ευρωπαίους ηγέτες για συνομιλίες σχετικά με τις οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο
«Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές» δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «εργαλείο εκβιασμού» προς την Ουκρανία, μετά την επιστολή του Ρώσου Προέδρου προς τους ευρωπαίους ηγέτες για συνομιλίες σχετικά με τις οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αποτυχία της Ουκρανίας να πληρώσει τις οφειλές της για το φυσικό αέριο είναι «απολύτως απαράδεκτη».

Τόνισε, πάντως, ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα της προπληρωμής για το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε φυσικό αέριο απέναντι στους ευρωπαίους πελάτες της.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση» στην έκκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς 18 χώρες της Ευρώπης να αρχίσει επειγόντως διάλογος σχετικά με τις οφειλές της Ουκρανίας για το αέριο που έχει προμηθευτεί.

Εξάλλου ο Πεσκόφ απάντησε δηκτικά στην κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο καταναγκασμού δηλώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πελάτης της Ρωσίας και δεν δικαιούται να αμφισβητεί την τιμή που ορίζει η Μόσχα για να της προμηθεύει αέριο.

Θα ήταν ανούσιο να συζητηθεί με τις ΗΠΑ το θέμα και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα είναι πλήρεις χωρίς τη συμμετοχή των χωρών-πελατισσών» της Μόσχας, πρόσθεσε.

«Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις. . . για το κατά πόσον είναι δίκαιη ή άδικη μια τιμή, διότι η εκτίμησή τους γίνεται από ένα τρίτο μέρος, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά αερίου στην Ευρώπη».  

Ωστόσο, το θέμα νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας φαίνεται να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι της Δύσης, μετά και τις προειδοποιήσεις Πούτιν ότι αν το Κίεβο δεν πληρώσει τις οφειλές του, τότε κινδυνεύει ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, καλώντας για μία ακόμα φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους εταίρους να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, με πρόσθετες κυρώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν Ομπάμα και Μέρκελ.