Η Turcas σε Συνομιλίες με Εταιρεία Ιδιοκτησίας E.ON για Αγορά Φυσικού Αερίου Από το Λεβιάθαν

Η Turcas σε Συνομιλίες με Εταιρεία Ιδιοκτησίας E.ON για Αγορά Φυσικού Αερίου Από το Λεβιάθαν
energia.gr
Τετ, 30 Απριλίου 2014 - 11:19
Η Τουρκική επιχείρηση λιανικής πώλησης καυσίμων Turcas δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η θυγατρική της μονάδα φυσικού αερίου έχει αρχίσει μη δεσμευτικές συνομιλίες με ακόμη μία εταιρεία να προμηθεύονται από κοινού φυσικό αέριο από το πεδίο Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο για την τουρκική αγορά
Η Τουρκική επιχείρηση λιανικής πώλησης καυσίμων Turcas δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η θυγατρική της μονάδα φυσικού αερίου έχει αρχίσει μη δεσμευτικές συνομιλίες με ακόμη μία εταιρεία να προμηθεύονται από κοινού φυσικό αέριο από το πεδίο Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο για την τουρκική αγορά.

Η Turcas βρίσκεται σε συνομιλίες με την Enerjisa που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ανήκει στην Τουρκική Sabancı Holding και την γερμανική επιχείρηση κοινής ωφέλειας E.ON , να αγοράσει φυσικό αέριο από τον ισραηλινό τομέα , σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο .

Πηγές του κλάδου, δήλωσαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ότι η Turcas ήταν μεταξύ των λίγων Τουρκικών ενεργειακών επιχειρήσεων που ήρθαν σε συνομιλίες με εταιρίες του Ισραήλ για το ενδεχόμενο ενός αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία . Οι πηγές αναφέρουν ότι το πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων εμπόδισε την πρόοδο των συνομιλιών . Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, δήλωσαν νωρίτερα οι παρατηρητές. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου τμήματος στην νότια ακτή της Τουρκίας και έναν σύνδεσμο στην κεντρική Τουρκία .

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου από το τέλος της δεκαετίας , μετά την ανακάλυψη των δύο μεγάλων υπεράκτιων πεδίων στα ανοικτά της ακτής της Μεσογείου – των Λεβιάθαν και Ταμάρ . Η Τουρκία , που εξαρτάται από τις εισαγωγές για σχεδόν όλη την ενέργειά της , προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ακριβό ρωσικό φυσικό αέριο και θα μπορούσε να γίνει πελάτης του Ισραήλ , καθώς και να παρέχει μια δίοδο διαμετακόμισης του Ισραηλινού φυσικού αερίου σε άλλες αγορές , κυρίως στην Ευρώπη.

πηγή: www.balkans.com