Τόσο η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδος προς τις διεθνείς αγορές λίγο πριν το Πάσχα (10/4) μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, όπου μπόρεσε και δανείστηκε 3.0 δις. Ευρώ μ΄ ένα ακριβό μεν (4.95%) αλλά όχι απαγορευτικό επιτόκιο, και η απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση των διεθνών funds στο placement της ΔΕΗ στην αρχή της εβδομάδος, όπου συγκέντρωσε 700 εκατ. ευρώ με ανταγωνιστικό επιτόκιο, καθώς και η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των Eurobank και Πειραιώς μέσω private placement στο εξωτερικό, δείχνουν ότι η Ελλάδα επανακτά σταθερά την αξιοπιστία της, στις χρηματαγορές απαραίτητη προϋπόθεση για για επιστροφή της στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης

Τόσο η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδος προς τις διεθνείς αγορές λίγο πριν το Πάσχα (10/4) μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, όπου μπόρεσε και δανείστηκε 3.0 δις. Ευρώ μ΄ ένα ακριβό μεν (4.95%) αλλά όχι απαγορευτικό επιτόκιο, και η απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση των διεθνών funds στο placement της ΔΕΗ στην αρχή της εβδομάδος, όπου συγκέντρωσε 700 εκατ. ευρώ με ανταγωνιστικό επιτόκιο, καθώς και η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των Eurobank και Πειραιώς μέσω private placement στο εξωτερικό, δείχνουν ότι η Ελλάδα επανακτά σταθερά την αξιοπιστία της, στις χρηματαγορές απαραίτητη προϋπόθεση για για επιστροφή της στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης. Βέβαια τα πρώτα δείγματα επενδυτικού ενδιαφέροντος είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από πέρυσι με προπομπό τον ενεργειακό τομέα ο οποίος λόγω της μακροπρόθεσμης φύσης των επενδυτικών σχεδίων αλλά και της σοβαρότητος, από πλευράς διοίκησης, που διακρίνει τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου, ήτο στο επίκεντρο ξένων funds και διεθνών εταιρειών.

Έτσι πριν καν ξεκινήσουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το περίφημο πρω τογενές πλεόνασμα, είχε πραγματοποιηθεί το εξαιρετικά πετυχημένο placement των ΕΛΠΕ των 500 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013, που ουσιαστικά επρόκειτο περί ψήφου εμπιστοσύνης από την διεθνή επενδυτική κοινότητα προς την μεγαλύτερη, από πλευράς κύκλου εργασιών, Ελληνικής καθετοποιημένης ενεργειακής επιχείρησης, είχε γίνει η επένδυση των 60 εκατ. δολαρίων από την Τ hird Point στην Energean Oil & Gas, την μοναδική Ελληνική επιχείρηση που παράγει πετρέλαιο και έχει σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα, είχε ανακοινωθεί η εξαγορά του 25% της ηλεκτροπαραγωγού εταιρείας Ήρων Θερμοηλεκτρική από την Quatar Petroleum Company – με την εξαγορά να ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2014- αλλά και την Fairtax να επενδύει στον Όμιλο Μυτιληναίο, όπου οι ενεργειακές του επενδύσεις έχουν αρχίσει ν’ αποδίδουν. Το δε ενδιαφέρον πολύ μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα όπως φάνηκε από την επίσκεψη του προέδρου και CEO της γαλλικής EDF, κ. Henry Proglio στην Αθήνα πριν 10 ημέρες, στην οποία κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του ως στρατηγικός επενδυτής για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και τη μακροχρόνια σύμβαση της BP με την Energean Oil & Gas για την αγορά του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου. Παράλληλα με τα ανωτέρω θετικά βήματα τρέχουν εξελίξεις με επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στις έρευνες υδρογονανθράκων ( βλέπε εμφάνιση Ιταλικής ENEL), στα ηλεκτρικά δίκτυα ( ενδιαφέρον για εξαγορά ΑΔΜΗΕ από την επίσης Ιταλική ΤΕΡΝΑ) στα πλωτά τέρμιναλ LNG στη βόρεια Ελλάδα, και στις ΑΠΕ, κυρίως με την προώθηση μεγάλων αιολικών πάρκων (βλ. Σκύρος, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη).

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πλέον στους άξονες του νέου μοντέλου ανάπτυξης με την κατάθεση συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (5/5). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο energia. gr, ‘’Κεντρικό ζητούμενο είναι η μεγιστοποίηση της χρηματοοικονομικής στήριξης από τους μηχανισμούς της Ευρώπης αλλά κυρίως η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να καλυφθούν έως το 2020 τις τεράστιες απώλειες που υπέστη το ελληνικό ΑΕΠ στα χρόνια της κτίσης και να αυξηθεί η απασχόληση. Στόχος είναι η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα επίπεδα των 230 δις.ευρώ, από περίπου 182 δις.ευρώ που είναι σήμερα, καθώς τα τελευταία χρόνια εξανεμίστηκαν περίπου 43δις,ευρώ, υπό το βάρος της κρίσης’’.

Εξ’ άλλου σε δηλώσεις του στις 28 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο χαρακτήρισε το 2014 ως έτος εξόδου από την ύφεση εκτιμώντας πως η αποκατάσταση της αυξητικής πορείας των τραπεζικών χορηγήσεων αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό παράγοντα ενίσχυσης της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Όπως τόνισε, ο οδικός χάρτης της ελληνική οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλέον εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων ( δημοσιονομικό, παραγωγικό και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας) και έχει την πολυτέλεια να μπορεί να επαναπροσδιορίσει το αναπτυξιακό πρότυπο, υπογραμμίζοντας πάντως πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, εκτίμησε, ο Ι.Στουρνάρας δεν θα στηρίζεται στη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία, αλλά στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση σε εξαγωγές και παραγωγικές επενδύσεις.

Στους κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα αναφέρονται ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια το περιβάλλον κ.α. Σε ότι αφορά την ενέργεια αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση περιλαμβάνει τον τομέα αυτό στις άμεσες προτεραιότητες της έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει την πολλαπλασιαστική ισχύ του και τις παράπλευρες θετικές επιπτώσεις που έχουν οι επενδύσεις στην ενέργεια και την δυναμική τους από πλευράς δημιουργίας απασχόλησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΕΝΕ με θέμα ‘’Ενέργεια και Απασχόληση’’ την οποία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2013, παρατηρεί ότι την πενταετία 2008-2012, περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 12 δις ευρώ και άνω σε όλους τους υποκλάδους της ενέργειας, παρατηρήθηκε άνοδος της απασχόλησης, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στο σύνολο του κλάδου της ενέργειας να έχουν αυξηθεί από 82.000, το 2008, σε 93.630 το 2012.

Το ίδιο διάστημα (2008-2012), σημειώνει η μελέτη του ΙΕΝΕ, παρατηρήθηκε μείωση της απασχόλησης σε ορισμένους υποκλάδους, όπως η ηλεκτροπαραγωγή από τη ΔΕΗ, η διύλιση, η λιανική πετρελαίου, με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας στους υποκλάδους του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Το συνολικό αποτέλεσμα όμως ήταν θετικό, με καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 11.500 θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις του ΙΕΝΕ είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις άνω των 35.0 δις.ευρώ στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα με κύριο χαρακτηριστικό την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και μικρή καθαρή αύξηση της απασχόλησης με τους υποκλάδους του Φυσικού Αερίου, των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας να συμβάλλουν, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας. Μια άλλη βασική παρατήρηση της μελέτης του ΙΕΝΕ ήτο ότι σταδιακά αλλάζουν οι προδιαγραφές των θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα με τους νέους εργαζόμενους να έχουν περισσότερα προσόντα και μεγαλύτερη εξειδίκευση και με υψηλότερες αποδοχές. Έτσι οι νέες θέσεις εργασίας που αναμένονται να δημιουργηθούν θα είναι μικρότερες σε αριθμό, σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά θα είναι ποιοτικά βελτιωμένες αφού και το νέο εργασιακό περιβάλλον θα είναι αισθητά πιο αναβαθμισμένο από τεχνολογικής και περιβαλλοντικής άποψης.