G7: Σχέδιο 13 Σημείων για Ενεργειακή Απεξάρτηση της Ευρώπης Από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο

G7: Σχέδιο 13 Σημείων για Ενεργειακή Απεξάρτηση της Ευρώπης Από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τετ, 7 Μαΐου 2014 - 10:27
Η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) στη Ρώμη. Στο πλαίσιο της συνάντησης επετεύχθη καταρχήν συμφωνία 13 σημείων που περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις ώστε η Ρωσία – η οποία πρόσφατα απεπέμφθη από το «κλαμπ» των ισχυρών οικονομιών του κόσμου – να μην μπορεί να επηρεάζει ενεργειακά τις ευρωπαϊκές χώρες στον βαθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα

Η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) στη Ρώμη. Στο πλαίσιο της συνάντησης επετεύχθη καταρχήν συμφωνία 13 σημείων που περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις ώστε η Ρωσία – η οποία πρόσφατα απεπέμφθη από το «κλαμπ» των ισχυρών οικονομιών του κόσμου – να μην μπορεί να επηρεάζει ενεργειακά τις ευρωπαϊκές χώρες στον βαθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα.

Στη συμφωνία των 13 σημείων προβλέπεται μεταξύ άλλων μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, επενδύσεις σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, θέσπιση προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και παραγωγή ενέργειας με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά την εμφανή σκοπιμότητα της – αγγλοσαξωνικής εμπνεύσεως – συμφωνίας για πλήρη διάρρηξη των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, κατέστη σαφές από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες πως μία διαδικασία ενεργειακής απερξάρτησης της Ευρώπης από την Μόσχα είναι χρονοβόρος, καθώς άμεση εναλλακτική στο ρωσικό αέριο δεν υπάρχει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του - συγκυβερνώντος με το CDU της Άγκελα Μέρκελ – SPD (Σοσιαλδημοκράτες): «Δεν γνωρίζω κανέναν στον πλανήτη που να μπορεί να μας πει πως γίνεται να σταματήσει βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Από την άλλη, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνεστ Μονίζ, τόνισε ότι «Έχουμε μετακινηθεί προς μια κοινή αντίληψη ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα συλλογικό ζήτημα», σε συνέντευξη μετά τη συνάντηση. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, είπε.