Ο Αμερικανικός γίγαντας στην ενέργεια, η Chevron ξεκίνησε τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην ανατολική Ρουμανία , δήλωσε η εταιρεία, την Τρίτη . Η Chevron είχε ήδη την έγκριση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην μικρή πόλη του Pungesti στη φτωχή ρουμανική κομητεία του Vaslui, από τον περασμένο Οκτώβριο , αλλά αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εργασίες, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και μπλόκαραν την πρόσβαση στην περιοχή

Ο Αμερικανικός γίγαντας στην ενέργεια, η Chevron ξεκίνησε τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην ανατολική Ρουμανία , δήλωσε η εταιρεία, την Τρίτη .

Η Chevron είχε ήδη την έγκριση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην μικρή πόλη του Pungesti στη φτωχή ρουμανική κομητεία του Vaslui, από τον περασμένο Οκτώβριο , αλλά αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εργασίες, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και μπλόκαραν την πρόσβαση στην περιοχή.

Το έργο επαναλειτούργησε τον Δεκέμβριο , και η γεώτρηση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων ασφάλειας είπε η εταιρεία.

" Θα πρέπει να ληφθούν δείγματα πετρωμάτων και να γίνουν διάφορες μετρήσεις για να προσδιοριστεί η ύπαρξη του φυσικού αερίου και πως μπορεί να εξαχθεί από τα πετρώματα ", δήλωσε η Chevron.

Η αμερικανική Energy Information Administration εκτιμά ότι η Ρουμανία θα μπορούσε δυνητικά να αντλήσει περίπου51 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από σχιστόλιθο , το οποίο θα καλύψει την εγχώρια ζήτηση για περισσότερο από έναν αιώνα .

Αλλά εκατοντάδες κάτοικοι στο Vaslui διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα σχέδια της Chevron ανησυχόντας ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την μέθοδο fracking – δηλαδή τη διαδικασία της ένεσης νερού και χημικών ουσιών στα υπόγεια πετρώματα, με υψηλή πίεση, ώστε να ωθήσει το φυσικό αέριο προς τα έξω.

Οι επικριτές λένε ότι με την μέθοδο αυτή είναι δυνατόν να μολύνουν τα αποθέματα νερού και να προκληθούν μικροί σεισμοί. Οι υπέρμαχοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα ισχυρό ιστορικό ασφαλείας και δείχνουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες , όπου το fracking έχει επιφέρει μείωση των τιμών της ενέργειας .

Από την άλλη πλευρά, η Chevron , η οποία έχει επίσης το δικαίωμα να διερευνήσει τρία οικόπεδα στη Μαύρη Θάλασσα , δηλώνει ότι δεν έχει σχέδια για τη χρήση της μεθόδου fracking - στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος εξερεύνηση.

(www.balkans.com)