Οι προοπτικές από το φυσικό αέριο δεν ισοδυναμούν με λαχείο, αλλά θέλουν προσεκτικούς χειρισμούς και καλά σχεδιασμένη στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν εναποθέτουμε και δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ανάκαμψη της οικονομίας στις ενεργειακές προοπτικές και μόνο.

Οι προοπτικές από το φυσικό αέριο δεν ισοδυναμούν με λαχείο, αλλά θέλουν προσεκτικούς χειρισμούς και καλά σχεδιασμένη στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν εναποθέτουμε και δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ανάκαμψη της οικονομίας στις ενεργειακές προοπτικές και μόνο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, καθώς και στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι προοπτικές που σχετίζονται με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομική προοπτική της Κύπρου, όμως με κανένα τρόπο δεν ισοδυναμούν αυτές οι οικονομικές εξελίξεις με ένα λαχείο που έχουμε κερδίσει.

«Είναι μια σημαντικότατη προοπτική και μια πρόκληση που επιβάλλει σοβαρή, μελετημένη προσέγγιση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης. Δεν αντικρίζουμε την προοπτική του φυσικού αερίου ως εκείνη που έτσι απλά, από τη μια μέρα στην άλλη, θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την δύσκολη οικονομική κατάσταση», είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι η πολιτική για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση αναφορικά με την ανέγερση του τερματικού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μπορεί η κριτική να είναι εύκολη και οι υπερβολές να είναι η προτιμητέα επιλογή για κάποιους σε μια προεκλογική περίοδο, όμως η Κυβέρνηση προχωρά και υλοποιεί σχεδιασμούς στη βάση δεδομένων. «Εχει ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία του χερσαίου αυτού τερματικού, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της απόφασης είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση των διαθέσιμων ποσοτήτων», είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το γεγονός πως οι σχεδιασμοί των μεγάλων εταιρειών, στις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, επισπεύδονται, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Πρόσθεσε ότι μια οικονομία που αποκαθιστά και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη, και κυρίως τη διεθνή εμπιστοσύνη, είναι εκείνη που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη υλοποίηση των σχεδιασμών σε σχέση με την ενέργεια αλλά και εκείνη που θα επιτρέψει την ομαλή απορρόφηση -στην ώρα τους- των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο.

Σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου για την ιδρυση κρατικού ταμείου

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της απορρόφησης των εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου, το οποίο με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα προς όφελος και της παρούσας γενιά αλλά κυρίως των μελλοντικών γενιών. Διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείο είναι να τεθεί αυτή η νομοθεσία ενώπιον της Βουλής στους επόμενους μήνες, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, και συνεπώς οι λεπτομέρειες θα δοθούν με την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Προσπάθεια μας παραμένει η ανάπτυξη

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η προσπάθεια για να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, καθώς και η προσπάθεια να επιδιωχθεί και να προωθηθεί μια νέα προοπτική σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα, αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής της Κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει την Κύπρο ως ένα νησί ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

«Είναι μια προοπτική που είναι στενά συνδεδεμένη με μια άλλη μεγάλη προοπτική για επανένωση της Κύπρου και εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονες μας, και ιδιαίτερα με την ίδια την Τουρκία», πρόσθεσε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου και σε ερώτηση σχετικά με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό το ενδιαφέρον καταγράφεται με την κάθε ευκαιρία και στην κάθε επαφή που έχει η Κυβέρνηση με Ευρωπαίους εταίρους μας. «Χωρίς αμφιβολία η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην Αποκλειστική Ζώνη ενός κράτους μέλους έχει ασφαλώς μεγάλη σημασία για ολόκληρη την ΕΕ. Εμείς», συνέχισε, «έτσι αντικρίζουμε αυτή την προοπτική και με το ίδιο ενδιαφέρον την αντικρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Εμείς επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού

Σε σχόλιο ότι κατά το συνέδριο διαφάνηκε μια δυσπιστία των συνέδρων σε σχέση με τα μελλοντικά πλάνα της Κύπρου για τη συνεργασία με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. «Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής μας και έχουμε ακριβώς εξαιρετική συνεργασία, εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής μας. Εχουμε όμως τα δεδομένα και τις πραγματικότητες σε σχέση με την Τουρκία που παρεμποδίζουν για την ώρα την διεύρυσνη αυτού του πλέγματος περιφερειακής συνεργασίας και στην Τουρκία», είπε και τόνισε ότι η επιθυμία της Κύπρου είναι ξεκάθαρη: «Εμείς επιδιώκουμε και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία που είναι ακριβώς οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διεύρυσνη αυτής της συνεργασίας και την αναζήτηση συγκεκριμένων προοπτικών οικονομικής συνεργασίας και με την Τουρκία και που να αφορά τον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν έχει λόγο να πείσει κανένα σε σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς η Κυβέρνηση υλοποιεί του σχεδιασμούς της, οι οποίοι πρώτα απ` όλα βασίζονται και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων που είναι σε πλήρη συνάρτηση και συμπλέουν και με την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασίας αλλά και με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ. «Η Τουρκία είναι που θα πρέπει να πείσει και όχι εμείς, ότι επιθυμεί να είναι συμμέτοχος σε αυτό το πλέγμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κρατών της περιοχής», τόνισε.