Αισιοδοξία για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τον Πρίνο που ανακαλύφθηκε πριν από 45 χρόνια και συνεχίζει και σήμερα να δίνει βαρέλια, σκόρπισαν οι χθεσινές υπογραφές ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και τις κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, το δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα

Αισιοδοξία για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τον Πρίνο που ανακαλύφθηκε πριν από 45 χρόνια και συνεχίζει και σήμερα να δίνει βαρέλια, σκόρπισαν οι χθεσινές υπογραφές ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και τις κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, το δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εγχώριων, βρετανικών, ιταλικών και καναδικών εταιρειών που θα ρίξουν τα γεωτρύπανα στα προαναφερόμενα «οικόπεδα» και συγκεκριμένα σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 5.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν τόσο τις νέες σεισμικές έρευνες που θα κάνουν και τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις όσο και την παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, όταν αρχίσει η εξόρυξη. Οι φάσεις αυτές ανάλογα με την περιοχή μπορεί να κρατήσουν από τρία μέχρι και 8 χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση το δυτικό Κατάκολο, που είναι το μοναδικό από τα τρία επιβεβαιωμένο κοίτασμα, μπορεί να δώσει πετρέλαιο στη διετία 2015 - 2016. Τα Ιωάννινα και ο Πατραϊκός Κόλπος μετά από 7 και 8 χρόνια, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ύπαρξη κοιτασμάτων κάνουν λόγο συνολικά για 305 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ στα Ιωάννινα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν αντί για πετρέλαιο 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ήτοι 6 δισ. κυβικά μέτρα. Για να γίνουν αντιληπτά τα προαναφερόμενα μεγέθη αρκεί να σημειωθεί ότι ο «Πρίνος» στην Καβάλα, από το 1981 που ξεκίνησε να παράγει μέχρι σήμερα, έχει δώσει πάνω από 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι γύρω στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο ΥΠΕΚΑ για την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών των εταιρειών που ανέλαβαν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για «μεγάλη στιγμή της χώρας» με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων. Σημειώνεται ότι το μόνο κοίτασμα που είναι ανοικτό και ενεργό είναι του Πρίνου στην Καβάλα. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν το 1969 και το 1981 ξεκίνησε η παραγωγή πετρελαίου.

Επιπλέον, οι τελευταίες γεωτρήσεις που έγιναν στη χώρα ήταν το 2001 και το 2002 στον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, αντίστοιχα, οι οποίες δεν έφτασαν σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη και εγκαταλείφθηκαν για διάφορους τεχνικούς και επιχειρηματικούς λόγους. Συνεπώς, ο κ. Βενιζέλος είχε κάθε λόγο να χαρακτηρίσει έτσι τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός έδωσε και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρομοίασε το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης των υδρογονανθράκων με το «ταξίδι στην Ιθάκη».

Γράφημα: Πώς θα γίνουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στα 3 οικόπεδα

Ο υπουργός Εξωτερικών πήγε ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της χώρας για την έρευνα και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων: «Προτεραιότητά μας είναι η οριοθέτηση και ως εκ τούτου η αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες», τόνισε ο υπουργός δείχνοντας τις χώρες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση: «Με καλή πίστη, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι συνομιλίες μας χρόνια τώρα με τη γειτονική μας Τουρκία, η σύμβαση που έχουμε με την Ιταλία, η προωθημένη συζήτησή μας με την Αίγυπτο, η υπογεγραμμένη σύμβασή μας με την Αλβανία, οι παλαιότερες συζητήσεις μας με τη Λιβύη, για την πορεία της οποίας ευχόμαστε το καλύτερο, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη Λεκάνη της Μεσογείου, αλλά φυσικά και τον χερσαίο χώρο μας και το έδαφός μας και την επικράτειά μας, που περιλαμβάνει φυσικά και τα χωρικά μας ύδατα».

Οι ανάδοχοι
Η ταυτότητα των εταιρειών που ανήκουν στις κοινοπραξίες

Εξι πετρελαϊκές εταιρείες, εκ των οποίων δύο ελληνικές, ο ιταλικός κολοσσός Edison, μία ιρλανδική, μία καναδική και μία βρετανική ανέλαβαν τις έρευνες στα τρία «οικόπεδα» της δυτικής Ελλάδας, μετά τον διαγωνισμό open door του ΥΠΕΚΑ. Στον Πατραϊκό Κόλπο πιάνουν δουλειά τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ιταλική Edison -θυγατρική της επίσης μεγάλης γαλλικής εταιρείας EDF- και η ιρλανδική Petroceltic. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος στη διάρκεια της χθεσινής τελετής παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας αλλά και τις άλλες δύο εταιρείες.

Η Edison με κεφαλαιοποίηση 5,1 δισ. ευρώ συμμετέχει σε 95 παραχωρήσεις σε Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή παράγοντας ημερησίως 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η Petroceltic ιρλανδικών συμφερόντων με κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. ευρώ συμμετέχει σε 11 παραχωρήσεις στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αλγερία, το Κουρδιστάν, την Αίγυπτο και τη Ρουμανία. Παράγει ημερησίως 25.000 βαρέλια. Ο κ. Κωστόπουλος μίλησε και για την εμπειρία των στελεχών που διαθέτει στον τομέα των υδρογονανθράκων μια και αυτά συμμετείχαν στις παλιές γεωτρήσεις που έγιναν στο παρελθόν στην Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές όπως στη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Στα Ιωάννινα και το δυτικό Κατάκολο διαχειριστής των δύο κοινοπραξιών είναι η Energean Oil and Gas στην οποία ανήκει ο Πρίνος. Στην πρώτη περιοχή συνεργάζεται με την καναδική Petra και στη δεύτερη με τη βρετανική Trajan Oil. Δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν πρόσφατα από έμπειρα στελέχη στον πετρελαϊκό τομέα.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 15/05/2014)