Οριακή ήταν η αύξηση στις τιμές πετρελαίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ. Αντί για την, λόγω εποχής, αναμενόμενη πτώση, η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, οι διακοπές στην παραγωγή των χωρών εντός κι εκτός OPEC και η αύξηση στις αγορές αργού λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης στον τομέα της διύλισης

Οριακή ήταν η αύξηση στις τιμές πετρελαίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ. Αντί για την, λόγω εποχής, αναμενόμενη πτώση, η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, οι διακοπές στην παραγωγή των χωρών εντός κι εκτός OPEC και η αύξηση στις αγορές αργού λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης στον τομέα της διύλισης. Έτσι, κατά το χρόνο σύνταξης της έκθεσης, οι τιμές του αργού σύμφωνα με το ICE βρίσκονταν στα 109, 85 δολ./βαρέλι για το Μπρεντ και στα 102,10 για το πετρέλαιο Δυτικού Τέξας.

Η πρόγνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην νέα αυτή έκθεση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2014 είναι ελαφρά μεγαλύτερη σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου. Έτσι, ο ΙΕΑ κάνει αυτόν τον μήνα λόγο για αύξηση 1,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω των νέων δεδομένων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Προσαρμογές στις υπολογιστικές βάσεις ως το 2012 προσθέτουν 0.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στον ιστορικό μέσο όρο και στη συνολική ζήτηση, που τώρα προβλέπεται στα 92,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2014.

Σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή, αυτή αυξήθηκε κατά 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο μηνός, φτάνοντας τον Απρίλιο τα 92,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη μισή σχεδόν αύξηση να αποδίδεται στην παραγωγή από χώρες του OPEC. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή είναι αυξημένη κατά 820 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ η αύξηση παραγωγής για τις χώρες εκτός OPEC, γύρω στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υπεραναπληρώνει την μείωση της παραγωγής κατά 960 χιλ. βαρέλια την ημέρα στις χώρες του OPEC.

Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο, η παραγωγή των χωρών του OPEC ανέκαμψε στα 29,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από την χαμηλότερη επίδοση 5μήνου που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ για το δεύτερο τρίμηνο του ΄14 αυξήθηκε κατά 140 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές, αυτές, σύμφωνα με τον Οργανισμό, σημείωσαν εποχικό «χαμηλό» τον Απρίλιο, περίπου στα 75,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις και εποχικά μειωμένης ζήτησης. Οι ροές αναμένεται, ωστόσο, να ανακάμψουν ραγδαία ως τον Αύγουστο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση και οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώνονται. Η συνολική διυλιστική παραγωγή προβλέπεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 76,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, 0,4 εκατ. βαρέλια κάτω από τα επίπεδα του προηγουμένου τριμήνου.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της βιομηχανίας στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 2.5 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 2.570 εκατ. βαρέλια. Η μείωση αποδίδεται σε απότομη απόσυρση αποθεμάτων. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 52,1 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας στα 79 εκατ. βαρέλια από τα 110 εκατ. βαρέλια στα τέλη Μαρτίου.