«Σχεδόν Διπλάσιο Κόστος θα Είχε για την Ευρώπη η Προμήθεια Αμερικανικού Shale Gas», Λέει η Μόσχα

«Σχεδόν Διπλάσιο Κόστος θα Είχε για την Ευρώπη η Προμήθεια Αμερικανικού Shale Gas», Λέει η Μόσχα
energia.gr
Τρι, 20 Μαΐου 2014 - 08:45
Σχεδόν δύο φορές ακριβότερο σε σχέση με το ρωσικό αέριο θα ήταν το φυσικό αέριο που θα μπορούσαν να πουλήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό εκτίμησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ

Σχεδόν δύο φορές ακριβότερο σε σχέση με το ρωσικό αέριο θα ήταν το φυσικό αέριο που θα μπορούσαν να πουλήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό εκτίμησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Η τιμή αυτού του αερίου (του αμερικανικού) θα είναι μιάμιση με δύο φορές πιο αυξημένη από την τιμή αυτού που παραδίδεται μέσω των αγωγών, περιλαμβανομένων αυτών από τη Ρωσία», τόνισε ο Νόβακ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Η δήλωση έρχεται στον απόηχο δηλώσεων από αμερικανικής πλευράς ήδη από τον Μάρτιο σχετικά με την αύξηση παραδόσεων αερίου σχιστών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, οι οποίες παρουσιάζουν τα τελευταία πέντε χρόνια αλματώδη αύξηση στην παραγωγή shale gas, είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι είναι έτοιμες να προβούν σε σημαντική αύξηση στις παραδόσεις αυτού του τύπου του αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δεσπόζουσα θέση της Ρωσίας ως παρόχου αερίου προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. ΄

Άλλωστε, μετά την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, η Ένωση προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας αερίου.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις αμερικανικές αυτές εξαγγελίες, ο Νόβακ εκτίμησε ότι το αμερικανικό αέριο δεν αποτελεί απειλή για τη θέση της Ρωσίας.

«Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου έχει ήδη γίνει και έχει σίγουρα φτάσει στο απόγειό της (…) Στην πραγματικότητα, τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στασιμότητα» της παραγωγής των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας.