Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα έχει σήμερα στη Σανγκάη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου για διήμερη επίσκεψη. Οι δύο πλευρές αναμένεται να προβούν στην ανακοίνωση επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας, μέσω της οποίας το ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάσει στην Κίνα

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα έχει σήμερα στη Σανγκάη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου για διήμερη επίσκεψη. Οι δύο πλευρές αναμένεται να προβούν στην ανακοίνωση επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας, μέσω της οποίας το ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάσει στην Κίνα.

Ο Πούτιν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καθώς αμφότεροι είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια στην Ασία.

Αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Κίνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτική ρωσική εκπομπή: «έχουμε εισέλθει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Η σύμβαση, ως έγγραφο, έχει ολοκληρωθεί - πρόκειται για μια σοβαρή και ουσιώδη σύμβαση. Παραμένει μόνο ένα σημείο, η λεγόμενη βασική ή μηδενική τιμή, στους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους Κινέζους εταίρους μας. Είμαστε προ της τελικής συμφωνίας, αφού αυτό είναι το μόνο που εκκρεμεί για να προστεθεί, κι έπειτα η διάρκειας 30 ετών σύμβαση για 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ανατολική Σιβηρία προς την Κίνα θα οριστικοποιηθεί».

Η ρωσική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στη σημερινή επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τον πολιτικό αντίκτυπο και τις μελλοντικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης των σχέσεών της με την Δύση λόγω της Ουκρανίας. Όπως, άλλωστε, ανέφερε ο Μίλερ, «αυτά τα 38 bcm φυσικού αερίου είναι μόνο η αρχή. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με την Κίνα ότι μόλις μπουν οι υπογραφές στη σύμβαση για τον ανατολικό αγωγό, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη δυτική διαδρομή».

Είναι, μάλιστα ενδεικτικό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στα κινεζικά ΜΜΕ πριν την έναρξη της επίσκεψης, τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να διπλασιάσει τον όγκο του εμπορίου με την Κίνα μέχρι το 2020, το οποίο διαμορφώθηκε στα 90 δισ. δολάρια το 2013.

«Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μέχρι το 2015 στα 100 δισ. δολάρια, και μέχρι το 2020 στα 200 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Πούτιν στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξης που αναρτήθηκε στο site του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι βλέπει το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «στα καλύτερα όλων των εποχών στη διάρκεια της ιστορίας τους ανά τους αιώνες».

Επιπλέον, ο Πούτιν ανέφερε ότι η χώρα του έχει σχέδια να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, προσθέτοντας ότι η τόνωση των οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δεσμών με την Κίνα, είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες πάνω στις οποίες εργάζεται η Ρωσία.