Άνοδος του Αργού Λόγω της Αναταραχής στη Λιβύη - Προκήρυξη Εκλογών για τις 25 Ιουνίου

Άνοδος του Αργού Λόγω της Αναταραχής στη Λιβύη - Προκήρυξη Εκλογών για τις 25 Ιουνίου
energia.gr
Τετ, 21 Μαΐου 2014 - 10:05
Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη την 25η Ιουνίου εξήγγειλε η εκλογική επιτροπή της χώρας, τη στιγμή που μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις προσκείμενες στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και ομάδες ενόπλων ισλαμιστών. Η αναταραχή στην Λιβύη υπήρξε βασική αιτία της χθεσινής ανόδου του αργού πετρελαίου, πάνω από τα 102 δολ. το βαρέλι

Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη την 25η Ιουνίου εξήγγειλε η εκλογική επιτροπή της χώρας, τη στιγμή που μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις προσκείμενες στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και ομάδες ενόπλων ισλαμιστών. Η αναταραχή στην Λιβύη υπήρξε βασική αιτία της χθεσινής ανόδου του αργού πετρελαίου, πάνω από τα 102 δολ. το βαρέλι.

Την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες αφότου ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού ανακοίνωσε ότι διαλύει το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, μετέδωσε ο λιβυκός τηλεοπτικός σταθμός αλ Νάμπαα.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του έτους, υποκύπτοντας στις πιέσεις που του ασκούνται, εν μέσω του χάους που επικρατεί στη χώρα, η οποία υποτίθεται πως βρίσκεται σε μια μετάβαση στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι προηγούμενες εκλογές στη Λιβύη είχαν διεξαχθεί το 2012. Η εντολή του σώματος έληγε φέτος, αλλά τον Φεβρουάριο τα μέλη του ψήφισαν για να την παρατείνουν.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση ιδίως στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, είναι έκρυθμη τις τελευταίες ημέρες καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και των ανδρών του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Μάλιστα, ο ανώτατος διοικητής των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του εντάχθηκαν στη δύναμη του Χάφταρ ο οποίος υποστηρίζει ότι θέλει να «εκκαθαρίσει» τη χώρα από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, αλλά κατηγορείται από την κυβέρνηση για απόπειρα πραξικοπήματος.

Δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες στηρίζουν τον Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν επίθεση την Παρασκευή εναντίον των ισλαμιστών στη Βεγγάζη. Στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι.