Μια σύνοδος για την επίλυση της διενέξεως ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα για το φυσικό αέριο έγινε σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ στις 2 Μαΐου στην Βαρσοβία. Μια νέα Σύνοδος προβλέπεται να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον επίτροπο που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ

Μια σύνοδος για την επίλυση της διενέξεως ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα για το φυσικό αέριο έγινε σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ στις 2 Μαΐου στην Βαρσοβία. Μια νέα Σύνοδος προβλέπεται να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον επίτροπο που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ.

 

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν προχωρούσε στην οριστικοποίηση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Κίνα. Εκτιμάται ότι η συμφωνία αφορά την προμήθεια 38 δις κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, νέου αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες. Ανεπισήμως, η συμφωνία αποτιμάται σε άνω των 400 δις δολλαρίων. Η Gazprom δήλωσε πως η συμφωνία με την Κίνα είναι «οικονομικά βιώσιμη», χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει το τίμημα της.

 

Όσον αφορά τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές αυτής της Κυριακής, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για την Ρωσία να κτίσει σχέσεις με την ουκρανική ηγεσία που θα ανέλθει στην εξουσία σε περίοδο εντάσεως. «Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έλθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στην νότιο και νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην επιχείρηση των ουκρανικών αρχών εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

 

Η Ρωσία επιθυμεί η Ουκρανία να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα το οποίο θα δίδει περισσότερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες της. «Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και μετά να εκλεγεί ο πρόεδρος και το κοινμοβούλιο βάσει του Συντάγματος αυτού», σημείωσε ο Πούτιν.