Σταθερή στην επενδυτική της παρουσία στην Ρωσία παραμένει η BP, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, παρά τις κυρώσεις της κυβέρνησης των εναντίον της Μόσχας και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ιγκόρ Σέτσιν

Σταθερή στην επενδυτική της παρουσία στην Ρωσία παραμένει η BP, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, παρά τις κυρώσεις της κυβέρνησης των εναντίον της Μόσχας και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ιγκόρ Σέτσιν.

Η σύμβαση περιλαμβάνεται σε μια σειρά από συμφωνίες που υπεγράφησαν σε τελετή κατά τη λήξη της εφετινής συνόδου του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Όπως σημειώνουν σε σχετικό ρεπορτάζ οι Financial Times, η συμφωνία υπεγράφη από τον Σέτσιν υπό το χαμογελαστό βλέμμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σέτσιν θεωρεί ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα σε μέλη του «στενού κύκλου» του Ρώσου Προέδρου, «δεν μοιάζουν πια τόσο απειλητικές», την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ παρότρυναν τις δυτικές εταιρείες να μποϋκοτάρουν το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, αν και τα περισσότερα στελέχη αμερικανικών εταιρειών εισάκουσαν τις παραινέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δε συνέβη το ίδιο με τους επικεφαλής ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο Bob Dudley της BP, Ben van Beurden της Shell, Claudio Descalzi της ιταλικής Eni και ο Christophe de Margerie της γαλλικής Total, οι οποίοι έδωσαν όλοι το «παρών» στην διοργάνωση, υπογραμμίζοντας την επιθυμία των εταιρειών τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ρωσία, παρά τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Ο Dudley, ο οποίος είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Πούτιν, αν και δεν υπέγραψε ο ίδιος προσωπικά την σύμβαση αξίας 300 εκατ. δολ. με την Rosneft, επαναβεβαίωσε την δέσμευση της ΒΡ στην Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η πετρελαϊκή πολυεθνική κατέχει το 19,7% της ρωσικής κρατικής εταιρείας. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το ότι ήρθαμε είδαμε και ακούσαμε. Οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στους εταίρους μας σε δύσκολους καιρούς», τόνισε ο Αμερικανός επικεφαλής της ΒΡ.

Όπως δήλωσε, δεν είχε προσωπικά καμία επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την παρουσία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος ευρωπαϊκής εταιρείας ανέφερε ότι η Ουάσιγκτων «μας δυσκόλεψε πραγματικά» όσον αφορά τη συμμετοχή στο Φόρουμ.

Η συμφωνία BP - Rosneft είναι η πιο πρόσφατη ανάμεσα σε μία σειρά ανάλογων συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεργασίας δυτικών πετρελαϊκών με ρωσικούς ομίλους, ώστε να επωφεληθούν των φοροαπαλλαγών για «δύσκολα» πετρελαϊκά πρότζεκτ και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβρη.

Έτσι, στο ίδιο Φόρου, η Total και η Lukoil υπέγραψαν τη σύσταση κοινοπραξίας για ανάπτυξη κοιτάσματος σχιστολιθικού πετρελαίου στο Bazhenov. Παλαιότερα, κοινοπραξίες συνέστησαν η Rosneft με τις ExxonMobil και Statoil και η Gazprom Neft, η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, με την Royal Dutch Shell.

Σε μία επίδειξη δυνάμεως, η Rosneft υπέργαψε πάνω από δώδεκα συμβόλαια την τελευταία ημέρα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ανάμεσα σε αυτά ένα πολυετές συμβόλαιο αγοράς πετρελαίου και προϊόντων από την κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας, κίνηση που θεωρείται ότι θα ενδυναμώσει την θέση της ρωσικής εταιρείας ως διακινητή προϊόντων τρίτων μερών, καθώς και μία συμφωνία αγοράς «σημαντικού μεριδίου», όπως απλά αναφέρθηκε, στην North Atlantic Drilling, θυγατρική της SeaDrill, καταχωρημένη στις Βερμούδες και έδρα το Λονδίνο.

Το Κρεμλίνο έχει δώσει προτεραιότητα σε νέου είδους πετρελαϊκά αποθέματα, ανάμεσα στα οποία το σχιστολιθικό πετρέλαιο της Αρκτικής και πεδία στην όχι τόσο αξιοποιημένη ακόμη Ανατολική Σιβηρία, καθώς η παραγωγή παλαιότερων πεδίων έχει πια παρακμάσει.

Το περασμένο Σάββατο, μόλις μία ημέρα πριν την κρίσιμη προεδρική εκλογή στην Ουκρανία, ο Πούτιν προσφώνησε τα ανώτατα στελέχη ενεργειακών ομίλων που συμμετείχαν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης καλώντας τις εταιρείες τους «να προχωρήσουν σε νέες περιοχές, συχνά δύσκολα προσβάσιμες, ή να αυξήσουν την παραγωγή σε πετρελαϊκά πεδία … και να αναπτύξουν αποθέματα που παραδοσιακά θεωρούνται λιγότερο αποδοτικά από οικονομική άποψη και δύσκολα στην πρόσβαση».

«Οι προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί, μέσω της συνεργασίας. Είναι σημαντικό ότι αυτό είναι ακριβώς ό, τι οι μεγάλες εταιρείες κάνουν », τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.