Πούτιν: Δεν Πάει Χαμηλότερα η Τιμή του Αερίου προς την Ουκρανία - Κίνδυνος Διακοπής των Διαπραγματεύσεων

Πούτιν: Δεν Πάει Χαμηλότερα η Τιμή του Αερίου προς την Ουκρανία - Κίνδυνος Διακοπής των Διαπραγματεύσεων
energia.gr
Τετ, 11 Ιουνίου 2014 - 15:52
Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν παρενέβη σήμερα στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε με δήλωσή του πως η τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να πάει πιο χαμηλά και πως υπάρχει κίνδυνος διακοπής των διαπραγματεύσεων

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν παρενέβη σήμερα στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε με δήλωσή του πως η τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να πάει πιο χαμηλά και πως υπάρχει κίνδυνος διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει τον κίνδυνο τη διακοπής της παροχής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Ρωσία έχει προτείνει την πλέον χαμηλή τιμή των 385 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αν το Κίεβο επιμείνει για χαμηλότερη τιμή, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η Gazprom έχει προσφέρει στους Ουκρανούς εταίρους της τους ίδιους όρους που είχε κι επί προεδρίας Γιανούκοβιτς και 100 δολάρια έκπτωση επί της τιμής της σύμβασης, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα» είπε ο Πούτιν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ γνωστοποίησε ότι όντως η Ρωσία έθεσε στο τραπέζι μείωση κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε αυτήν την πρόταση. Την αποκάλυψη έκανε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση λίγη ώρα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζουμε τις παγίδες των Ρώσων: η μείωση αποφασίζεται από την κυβέρνησή τους και μπορεί να καταργηθεί από την κυβέρνησή τους. Η πρότασή μας παραμένει η ίδια και είναι η αλλαγή του συμβολαίου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η πρότασή μας είναι να υπογράψουμε συμβόλαιο και να υιοθετήσουμε την τιμή της αγοράς. Και όλες οι παγίδες που μας στήνει η Ρωσία είναι απαράδεκτες».

Η Gazprom επιμένει στην αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους που ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και απειλεί να περάσει στο σύστημα της προπληρωμής για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Κίεβο, γεγονός που θα σημάνει διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας και ενδεχομένως θα απειλήσει τη ροή φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη.