Τέσσερις είναι κοινοπραξίες ή μεμονωμένες εταιρείες, παγκοσμίου εμβέλειας που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Τέσσερις είναι κοινοπραξίες ή μεμονωμένες εταιρείες, παγκοσμίου εμβέλειας που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» για το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Οι τέσσερις διεκδικητές της ενδιάμεσης λύσης είναι η Ολλανδική Vitol, που προτείνει λύση με πλωτή μονάδα, η Ισραηλινή Delek που προτείνει λύση με υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα Λεβιάθαν, η κοινοπραξία C Gas με κύρια συμμετοχή της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, της κρατικής εταιρείας του Καζακστάν και άλλους οικονομικούς και ενεργειακούς οργανισμούς όπως και την ελλαδοκυπριακή J&P Avax και την κοινοπραξία των Ομίλων Μυτηλιναίου (ΜΕΤΚΑ) και Βαρδινογιάννη (Motor Oil), με τη συμμετοχή Ιαπωνικού τεχνικού κολοσσού και της Trafigura.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση και οι τέσσερις κοινοπραξίες που είχαν καταθέσει προσφορές.

Σημειώνεται ότι στη φάση που ολοκληρώθηκε εξετάστηκαν τα κριτήρια συμμετοχής σε σχέση με την οικονομική ευρωστία, την πιστοληπτική ικανότητα, την εμπειρία και την τεχνική ικανότητα και την τεχνική καταλληλότητα της πρότασης.

Στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης, θα εξεταστεί το οικονομικό και εμπορικό σκέλος των προτάσεων ενώ η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των συμβούλων της ΔΕΦΑ και προβλέπεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.