«Σπάει» σταδιακά η απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, δύο εταιρείες έλαβαν άδεια εξαγωγής για ποσότητες ελαφρού αδιύλιστου πετρελαίου που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απαγόρευση εξαγωγών ισχύει από το 1975, μετά το εμπάργκο των αραβικών κρατών το 1973

«Σπάει» σταδιακά η απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, δύο εταιρείες έλαβαν άδεια εξαγωγής για ποσότητες ελαφρού αδιύλιστου πετρελαίου που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απαγόρευση εξαγωγών ισχύει από το 1975, μετά το εμπάργκο των αραβικών κρατών το 1973.

Αν και οι δύο αμερικανικές εταιρίες, ερωτηθείσες από το Reuters, δεν σχολίασαν το σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα πρώτα φορτία θα είναι μικρά. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας, την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners, να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση επισήμως περιορίζεται να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της σχετικά με τη μη εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal έχει λάβει ευρεία έκταση στον διεθνή οικονομικό Τύπο. 

Η φερόμενη απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έχει περιορισμένη εφαρμογή, ενώ δεν είναι σαφές το μέγεθος των φορτίων προς εξαγωγή. Η απόφαση, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και φέρεται να εγκρίθηκε στις αρχές του χρόνου, θα ισχύσει για τις δύο εταιρείες από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ.

Η πώληση έχει προκαλέσει μεγάλο στις χρηματιστηριακές αγορές από το άνοιγμά τους το πρωί της Τετάρτης, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο πολιτικά να αρθεί η απαγόρευση τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και την Πενσυλβανία έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη για εισαγωγές αργού και δημιουργηθεί σοβαρό πλεόνασμα σε αργό σε σημεία συμφόρησης σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες.

Η γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων από την Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι που είναι αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να άρει πλήρως την 40χρονη απαγόρευση των εξαγωγών αργού. Η Μουρκόφκσι ανέφερε σε ανακοίνωσή της «ότι παροτρύνει την κυβέρνηση να άρει πλήρως την απαγόρευση εξαγωγών αργού πετρελαίου και των συμπυκνωμάτων του».