BNΡ: Πρόστιμο 9 Δις Δολ. και Αποχή Από Εκκαθάριση Συναλλαγών Πετρελαίου για Ένα Χρόνο

BNΡ: Πρόστιμο 9 Δις Δολ. και Αποχή Από Εκκαθάριση Συναλλαγών Πετρελαίου για Ένα Χρόνο
energia.gr
Τρι, 1 Ιουλίου 2014 - 09:30
Την ενοχή της ομολόγησε η BNP Paribas SA (BNP), για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων κατά του Σουδάν, του Ιράν και άλλων χωρών. Στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αρχές των ΗΠΑ, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό-ρεκόρ των 8,97 δις δολ. σε μια υπόθεση που έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια της γαλλικής και της αμερικανικής διπλωματίας

Την ενοχή της ομολόγησε η BNP Paribas SA (BNP), για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων κατά του Σουδάν, του Ιράν και άλλων χωρών. Στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αρχές των ΗΠΑ, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό-ρεκόρ των 8,97 δις δολ. σε μια υπόθεση που έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια της γαλλικής και της αμερικανικής διπλωματίας.

Η BNP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, παραδέχτηκε ότι προώθησε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούσαν απαγορευμένες συναλλαγές στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα την περίοδο 2004-2012, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στην τράπεζα, επίσης, επεβλήθη προσωρινή άρση της άδειας για εκκαθάριση συναλλαγών σε δολάρια για ένα χρόνο, με έναρξη ισχύος τις αρχές του 2015, πράγμα που θα πλήξει κυρίως τις μονάδες χρηματοδότησης συναλλαγών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Παρίσι, τη Γενεύη και τη Σιγκαπούρη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η BNP Paribas συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή της αναφορικά με την κατηγορία της συνομωσίας για παραβίαση της Πράξης για Διεθνείς Έκτακτες Οικονομικές Εξουσίες (International Emergency Economic Powers Act), ενώ, επιπλέον, παραδέχτηκε τις κατηγορίες για κατάθεση ψευδών εταιρικών αρχείων και συνωμοσία.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές αρχές δείχνουν ότι η τράπεζα παρείχε υπηρεσίες εκκαθάρισης με την εμπλοκή μερών από το Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα για συναλλαγές άνω των 190 δισ. δολ. από το 2002 μέχρι το 2012.

Ως μέρος της συμφωνίας, η κορυφαία τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης απαίτησε την αποχώρηση 13 στελεχών από την τράπεζα, όπως ο Ζορζ Chodron de Courcel, συν-διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας, η Vivien Levy-Garboua, πρώην επικεφαλής του τομέα συμμόρφωσης, ο Dominique Remy, πρώην επικεφαλής της δομημένης χρηματοδότησης επενδυτικής τραπεζικής, και ο Stephen Strombelline, επικεφαλής ηθικής και συμμόρφωσης για τη Βόρεια Αμερική, όπως αναφέρει η ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης σε δήλωσή της.

Η BNP απεδέχθη το «μικρότερο κακό», αν και, σύμφωνα με αναλυτές, το πρόστιμο μπορεί να επηρεάσει τη μερισματική πολιτική, την κεφαλαιακή της βάση και την επίτευξη των στόχων της στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.

«Θέλω να το καταστήσω σαφές: Θα τιμωρηθούμε με βαρύ πρόστιμο, όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν πρέπει να επηρεάσουν τα σχέδιά μας για το μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό της τράπεζας, προ της έγκρισης του διακανονισμού από το Δ.Σ. της τράπεζας το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά της, η η γαλλική εποπτική αρχή ανακοίνωσε ότι η BNP Paribas SA βρίσκεται σε ισχυρή θέση η οποία θα της επιτρέψει να απορροφήσει τα αμερικανικά πρόστιμα. Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής εποπτικής αρχής, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η BNP Paribas δεν παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακόμα και αν παραβίασε τους κανονισμούς των ΗΠΑ.