Με εννέα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης και 11 μπλοκ στο Ιόνιο θα γίνει ο γύρος παραχωρήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Με εννέα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης και 11 μπλοκ στο Ιόνιο θα γίνει ο γύρος παραχωρήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύουμε, τα μπλοκ της Κρήτης έχουν σχετικά μεγάλη έκταση προκειμένου να προσελκυστούν ενδιαφερόμενοι, καθώς η περιοχή είναι άγνωστη γεωλογικά.

Η συμμετοχή στις παρουσιάσεις κινείταιμεταξύ 30 και 40 εκπροσώπων εταιρειών. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν εκπρόσωποι και αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean Oil & Gas (Πρίνος).

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση συμμετέχουν και εκπρόσωποιμεγάλων διεθνών εταιρειών του επιπέδου των BP, Mοbil, Exxon κ.ά.Πάντως η επιτυχία του όλου σχεδίου θα φανεί στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της έναρξης του γύρου παραχωρήσεων, από τον αριθμό και το μέγεθος των εταιρειών που θα θελήσουν να διαγωνιστούν.

Οι όροι της PGS

Στην παρουσίαση των περιοχών που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, η νορβηγική PGS, έθεσετους εμπορικούς όρους απόκτησηςτων δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές διασκοπήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει δεδομένα που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών,όπως και το πλήρες πακέτο δεδομένων για κάθε θαλάσσιο μπλοκ για το οποίο θα καταθέσει προσφορά.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την υποχρέωση αυτή θα την έχει στην περίπτωση που η πρόταση γίνεται από κοινοπρακτικά σχήματα, κάθε μέλος της κοινοπραξίας ξεχωριστά.

Ο τελευταίος όρος που θέτει η PGS δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα γίνει αποδεκτός από τους συμμετέχοντες, ενώ από την όλη διαδικασία προκύπτει ότι μέσω του γύρου παραχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η νορβηγική εταιρεία επιδιώκει να ανακτήσει το κόστος των σεισμικών δύο διαστάσεων (2D seismics) που πραγματοποίησε από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος να σημειωθεί ότι ειδική μέριμνα ελήφθη ώστε τα μπλοκ να βρίσκονται μακριά από τις ακτές ώστε οι ερευνητικές εργασίες να μην προκαλούν όχληση στις τουριστικές περιοχές, ενώ σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν για κάθε μπλοκ θα πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή αίτηση από ενδιαφερόμενη εταιρεία.