Το Μαυροβούνιο σχεδιάζει να καταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση πετρελαίου σε ένα ειδικό ταμείο, στο πρότυπο του ανάλογου ταμείου που λειτουργεί στη Νορβηγία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Vladimir Kavaric

Το Μαυροβούνιο σχεδιάζει να καταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση πετρελαίου σε ένα ειδικό ταμείο, στο πρότυπο του ανάλογου ταμείου που λειτουργεί στη Νορβηγία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Vladimir Kavaric.

Όπως ανακοίνωσε τον Μάιο η κυβέρνηση της χώρας, τρεις προσφορές κατατέθηκαν στον δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης για την υπεράκτια εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επιλογή εταίρου ως το τέλος του 2014. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά είναι η ελληνική Energean Oil &Gas σε κοινοπραξία με την Mediterranean Oil&Gas. Στις δύο κοινοπραξίες μετέχουν οι εταιρείες Marathon Oil Corporation και OMV, καθώς και οι Eni S. p. A. και Novatek.

Σύμφωνα με τη δημοσιονομική πολιτική του Μαυροβουνίου, τα έσοδα από το πετρέλαιο να δεν κατανέμονται ως κονδύλια του προϋπολογισμού. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων – το 80% - θα κατευθυνθεί προς το ταμείο πετρελαίου, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, δήλωσε ο Kavaric τη Δευτέρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας .

Ο διαγωνισμός αφορά 13 οικόπεδα συνολικής έκτασης 3.191 τ.χιλ.