Διαρροή Εγγράφου της Κομισιόν Αποκαλύπτει Αίτημα της ΕΕ για Απελευθέρωση στις Εξαγωγές Αμερικανικού Αργού

Διαρροή Εγγράφου της Κομισιόν Αποκαλύπτει Αίτημα της ΕΕ για Απελευθέρωση στις Εξαγωγές Αμερικανικού Αργού
energia.gr
Τετ, 9 Ιουλίου 2014 - 11:28
Η ΕΕ ζητούν από τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την εξαγωγή του φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, ως μέρος των συνεχιζόμενων συνομιλιών για την Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ), σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Κομισιόν

Η ΕΕ ζητούν από τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την εξαγωγή του φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, ως μέρος των συνεχιζόμενων συνομιλιών για την  Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ),  σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Κομισιόν.

Το έγγραφο στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έφερε στο φως η αμερικανική Washington Post, ζητά όπως οι ΗΠΑ παράσχουν «μια νομική δέσμευση... που να εγγυάται την ελεύθερη εξαγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι εμπορικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ θα διεξαγάγουν, την επόμενη εβδομάδα, τον έκτο γύρο των συνομιλιών για την εγκαθίδρυση της φιλόδοξη διατλαντικής εταιρικής μέσω της ΤΤΙΡ στις Βρυξέλλες, αξίας 100 δισεκατομμύρια € ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με ένα επιπλέον 0,5 τοις εκατό του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και μια εμπορική συμφωνία, την οποία διαπραγματευτές ελπίζουν να οριστικοποιήσουν το 2015, πιθανότατα θα καταργήσει τους περισσότερους από τους εναπομείναντες δασμολογικούς φραγμούς μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού, όπως σημειώνει το euobserver, η πραγματική αξία μιας συμφωνίας έγκειται στην εναρμόνιση της νομοθεσίας και την κοινή χρήση των πρώτων υλών.

Η συμπερίληψη ενός κεφαλαίου για την ενέργεια στην συμφωνία αποτελεί, ωστόσο, βασική προτεραιότητα των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διαρρεύσαν έγγραφο υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να είναι δύσκολο να καταρτιστεί ένα κεφάλαιο με τους κανόνες για το εμπόριο και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών» στην ΤΤΙΡ.

Στην κορυφή των αιτημάτων της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον είναι να καταργήσει η τελευταία την ρήτρα ελέγχου στις εξαγωγές ως προς το αν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ή όχι πριν εγκρίνει τυχόν πωλήσεις στο εξωτερικό, «μετατρέποντας κάθε υποχρεωτική και μη αυτόματη έκδοση αδειών εξαγωγής σε μια διαδικασία με την οποία οι άδειες για τις εξαγωγές προς την ΕΕ θα χορηγούνται αυτόματα και γρήγορα».

«Η σημερινή κρίση στην Ουκρανία επιβεβαιώνει τη λεπτή κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή εξάρτηση», σημειώνει το έγγραφο της Κομισιόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Washington Post, η εξαγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους απλούς Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από την κατά 50% πτώση των τιμών της ενέργειας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ και οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να άρουν τους περιορισμούς τους.

Το έγγραφο της Επιτροπής αναγνωρίζει την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ και παραδέχεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενδοιασμούς να συζητήσουν μια λύση για τους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ στο φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ».

«Έχουμε παρατηρήσει μόνο κάποιο περιορισμένο άνοιγμα από την πλευρά των ΗΠΑ ... εξακολουθεί να μην υπάρχει μία σαφής συμφωνία στο να συζητήσουν ένα εκτενές κεφάλαιο για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες» στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ΤΤΙΡ, τονίζεται στο έγγραφο.