ΙΕΑ: Η Επέλαση του ISIS στο Ιράκ Προκάλεσε Παροδική Εκτόξευση των Τιμών του Αργού

ΙΕΑ: Η Επέλαση του ISIS στο Ιράκ Προκάλεσε Παροδική Εκτόξευση των Τιμών του Αργού
energia.gr
Παρ, 11 Ιουλίου 2014 - 14:20
Ξεπέρασαν τα 115 δολ. το βαρέλι τα futures του Brent στα μέσα Ιουνίου, σημειώνοντας ρεκόρ εννεαμήνου. Αιτία του άλματος, που ήταν της τάξης των 5 δολ. το βαρέλι, αποτέλεσε η προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS στο Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον μήνα Ιούνιο

Ξεπέρασαν τα 115 δολ. το βαρέλι τα futures του Brent στα μέσα Ιουνίου, σημειώνοντας ρεκόρ εννεαμήνου. Αιτία του άλματος, που ήταν της τάξης των 5 δολ. το βαρέλι, αποτέλεσε η προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS στο Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον μήνα Ιούνιο.

 

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, η τάση ανεκόπη, καθώς οι πετρελαιοπηγές στην Βαγδάτη και νοτιότερα παρέμειναν ασφαλείς, ενώ και οι προοπτικές των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης εμφανίστηκαν βελτιωμένες. Κατά την ώρα δημοσίευσης της έκθεσης του Οργανισμού, οι τιμές του Brent κυμαίνονταν στα 108 δολ. το βαρέλι και του WTI στα 102 δολ. το βαρέλι.

 

Όσον αφορά την παραγωγή του OPEC, αυτή παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο, στα 30,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η μείωση της ιρακινής παραγωγής, εξαιτίας των αναταραχών στην χώρα, αντισταθμίστηκε από αύξηση της παραγωγής αργού σε Σαουδική Αραβία, Ιράν, Νιγηρία και Αγκόλα. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μείωσε το πρόγραμμα ποσοστώσεων για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους κατά 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα, με συνέπεια αυτό να ανέρχεται πλέον συνολικά στα 30,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω αυξημένης παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC και μειωμένης ζήτησης, ενώ αναμένεται να μειωθεί στα 29,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2015,από from 29,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

 

Η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC supply προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015, εμφανίζοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με τα επιπεδα των προβλέψεων του 2013 και του 2014. Η παγκόσμια παραγωγή παρέμεινε, σε μηνιαίο επίπεδο, αμετάβλητη τον Ιούνιο, στα 92,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όντας όμως αυξημένη κατά 995 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από έναν χρόνο. Η ετήσια αύξηση της παραγωγής εκτός OPEC, κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπεραναπλήρωνε τις απώλειες, κατά 765 χιλ. βαρέλια, στην παραγωγή του OPEC.

 

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014, ενώ το 2014 υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αιτία της πρόβλεψης γα αύξησης στην ζήτηση το 2015 θεωρείται η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, για το τρέχον έτος, η πρόβλεψη για τη ζήτηση έχει περιοριστεί κατά 130 χιλ. βαρέλια την ημέρα, ανερχόμενη, πλέον, στα 92,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω χαμηλότερων του αναμενομένου μακροοικονομικών μεγεθών για το μέσον του 2014.

 

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές, από την άλλη, σημείωσαν κάμψη τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013. Οι προγραμματισμένες, αλλά και οι απρόβλεπτες διακοπές στην διύλιση, ο εξορθολογισμός στην δυναμικότητα και τα χαμηλά περιθώρια διύλισης περιόρισαν τις διυλιστικές ροές κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, στα 76,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 περιορίστηκε κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 76,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του έτους η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη, στα  77,8 εκατ . βαρέλια την ημέρα .

 

Τέλος, ο ΙΕΑ αναφέρει στην νέα έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο του συνήθους κατά 44,2 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, φτάνοντας συνολικά το επίπεδο των 2.639 εκατ. βαρελιών. Το έλλειμμά τους σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας περιορίστηκε στα 69,6 εκατ. βαρέλια από τα αναθεωρημένα επίπεδα των 106,1 εκατ. βαρελιών στα τέλη Απριλίου. Τα προϊόντα διύλισης κάλυπταν 29,0 ημέρες ζήτησης στα τέλη Μαΐου, διάρκεια αυξημένη κατά 0,4 ημέρες τον μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία, επίσης, δείχνουν ότι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 8,3 εκατ. βαρέλια.