Σε Ιδιωτική Εταιρεία Συμβούλων - Αντί της ΕΔΕΥ - η Αδειοδότηση για τις Έρευνες Πετρελαίου;

Σε Ιδιωτική Εταιρεία Συμβούλων - Αντί της ΕΔΕΥ - η Αδειοδότηση για τις Έρευνες Πετρελαίου;
energia.gr
Σαβ, 12 Ιουλίου 2014 - 16:57
Σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων θα αναθέσει η κυβέρνηση το έργο των παραχωρήσεων των αδειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει ήδη συσταθεί η δημόσια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσίαση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο από το ΥΠΕΚΑ και τηνPGS

Σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων θα αναθέσει η κυβέρνηση το έργο των παραχωρήσεων των αδειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει ήδη συσταθεί η δημόσια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσίαση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο από το ΥΠΕΚΑ και την PGS.

Η πρόθεση ανάθεσης της αδειοδότησης σε ιδιώτη εγείρει, ωστόσο, σοβαρά ερωτηματικά, καθώς για τον ίδιο λόγο, το 2011, είχε δημιουργηθεί η δημόσια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία έχει ως σκοπό την αποκλειστική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, την κατάρτιση των συμβάσεων παραχώρησης και τη διεξαγωγή των διαγωνισμών παραχώρησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει σε πραγματική ενεργοποίηση της ΕΔΕΥ παρά τις συνεχείς εξαγγελίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», «δημιουργείται μια «αντί- ΕΔΕΥ» με όρους καρμπόν» της δημόσιας εταιρίας.Μάλιστα, γίνεται αναφορά και σε προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ για την εξεύρεση του ιδιώτη, στις 27 Ιουνίου, η οποία και ορίζει αμοιβή του συμβούλου στις 772.357 ευρώ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η οριζόμενη αμοιβή δεν είναι τυχαία, καθώς τόσο υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS «από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης 1.500 χλμ προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα».

Σύμφωνα με το πλάνο η υποβολή των προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 30 του τρέχοντος Ιουλίου.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διάρκειας ενός έτους- χρόνος που συμπίπτει με την παραχώρηση των αδειών για τις έρευνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ.

Κατά το δημοσίευμα, η εταιρία που θα προληφθεί πρέπει να έχει ελάχιστα ετήσια έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργιά κέρδη.

Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint ventures, που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια συσωρευτικά.

Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι όροι προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι «καρμπόν» με τις ανάγκες της ΕΔΕΥ: η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, αριθμός που συμπίπτει με τις προβλεπόμενες προσλήψεις στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των 5 που θα αποσπαστούν από το δημόσιο.