Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνίες ύψους 500 δις δολ. για την αγορά οκτώ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις πετρελαίου στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα και οι οποίες ως τώρα ανήκαν στην ελβετική Weatherford International

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνίες ύψους 500 δις δολ. για την αγορά οκτώ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις πετρελαίου στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα και οι οποίες ως τώρα ανήκαν στην ελβετική Weatherford International.

Η εξαγορά αφορά γεωτρήσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Τη συμφωνία, η οποία προβλέπει και μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα υπηρεσιών σε κοιτάσματα πετρελαίου, υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν με τον Αντιπρόεδρο της Weatherford στη Ρωσία Λανς Μαρκλίνγκερ.

Όπως ανακοίνωσε η Weatherford, θα περιορίσει στο μισό τις σημερινές τις δραστηριότητες στην Ρωσία και θα επικεντρωθεί στις βασικές σειρές προϊόντων. «Θα αφοσιωθούμε στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των βασικών αποθεμάτων στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Weatherford Μπερνάρ Ζ. Ντυρόκ-Νταννέρ.

Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας θα επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της Weatherford εκεί, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μετά την πώληση, η Weatherford θα έχει 114 γεωτρύπανα γης διεθνώς, η πλειονότητα των οποίων βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.