Μόνο με Νέα Σύνοδο Αρχηγών-Κρατών της ΕΕ Πιθανές Ενεργειακές Κυρώσεις «Τρίτου Επιπέδου» Κατά της Ρωσίας

Μόνο με Νέα Σύνοδο Αρχηγών-Κρατών της ΕΕ Πιθανές Ενεργειακές Κυρώσεις «Τρίτου Επιπέδου» Κατά της Ρωσίας
energia.gr
Τετ, 23 Ιουλίου 2014 - 08:21
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ε.Ε. θα προχωρήσει στις λεγόμενες «κυρώσεις τρίτου επιπέδου» κατά της Ρωσίας στην αυριανή συνάντηση, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, χθες, διπλωματική πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις να συμπεριλάβουν και τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, βασικά αγαθά που έχουν διπλή χρήση —πολιτική και στρατιωτική— και τον τομέα της ενέργειας, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ε.Ε. θα προχωρήσει στις λεγόμενες «κυρώσεις τρίτου επιπέδου» κατά της Ρωσίας στην αυριανή συνάντηση, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, χθες, διπλωματική πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις να συμπεριλάβουν και τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, βασικά αγαθά που έχουν διπλή χρήση —πολιτική και στρατιωτική— και τον τομέα της ενέργειας, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, μετέθεσε για την προσεχή Πέμπτη 24η Ιουλίου, την απόφαση για την κατάρτιση νέου καταλόγου προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, εξαιτίας της στήριξής που παρέχουν στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η βαρόνη Κάθριν Άστον: «Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την προετοιμασία των στοχευμένων μέτρων που θα αποφασισθούν την επόμενη εβδομάδα» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Η λαίδη Άστον διευκρίνισε ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος την Πέμπτη.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στον τομέα της τεχνολογίας και στο στρατιωτικό τομέα».