Τον Οκτώβριο αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για τη «διακοψιμότητα», ενώ εντός των ημερών, μόλις ολοκληρωθεί η μετάφραση, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο μεγάλος διαγωνισμός για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 23 περιοχές στην Ελλάδα

Τον Οκτώβριο αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για τη «διακοψιμότητα», ενώ εντός των ημερών, μόλις ολοκληρωθεί η μετάφραση, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο μεγάλος διαγωνισμός για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 23 περιοχές στην Ελλάδα.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προεδρείου του ΣΕΒ.

Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο είναι σε συνεχή αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες για τη «διακοψιμότητα», ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Το μέτρο ουσιαστικά αφορά στη δυνατότητα διακοπής ή τον περιορισμό της παροχής ρεύματος σε μεγάλους καταναλωτές, έναντι μίας αποζημίωσης όταν ο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την αποφυγή μπλακ άουτ, την ευστάθεια του συστήματος κ.λπ. Από το φθινόπωρο του 2013, η «διακοψιμότητα» έχει θεσμοθετηθεί με νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, λόγω διαφωνίας της τρόικας και των Βρυξελλών. Έκτοτε διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα που θα είναι αποδεκτή από τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τρόπος που συζητείται για να περάσει η «διακοψιμότητα» είναι η σύνδεση του όλου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τη δυνατότητα διακοπής φορτίου προς τους μεγάλους καταναλωτές ή μεγάλες ομάδες καταναλωτών. Πρόκειται για πρόταση που εμπεριέχεται στο σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την αναμόρφωση του μηχανισμού ανταμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθέσιμη ισχύ που παρέχουν στο σύστημα. Το νέο μέτρο θα αντικαταστήσει τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που ισχύουν σήμερα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών. Η ΡΑΕ έδωσε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για την αντιστάθμιση των ρύπων, που αφορά στην κάλυψη του έξτρα κόστους που προκύπτει για τις βιομηχανίες από τα φουσκωμένα τιμολόγια ηλεκτρισμού εξαιτίας της δαπάνης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων θα κατευθύνεται για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκύπτει για τις βιομηχανίες. Με τις τρέχουσες τιμές των ρύπων υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα δίδονται περί τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 140 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2020, που ολοκληρώνεται η διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ογδόντα επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα σύμβαση με τη ΔΕΗ με μειωμένα τιμολόγια κατά 15%. Τις ειδικές εκπτωτικές συμβάσεις που προβλέπονται για την Υψηλή Τάση, με βάση την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ του Φεβρουαρίου, έχουν υπογράψει ως σήμερα τέσσερις βιομηχανίες και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουν άλλες τέσσερις.

Τέλος, η έκπτωση στο φυσικό αέριο από την επιστροφή που προέβλεπε η τελευταία συμφωνία με τη ρωσική Gazprom για την αναδρομική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έφθασε συνολικά στα 87 εκατ. ευρώ.

Υδρογονάνθρακες
Ο μεγάλος διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών, μόλις ολοκληρωθεί η μετάφραση και δοθεί προς δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Θα αφορά «20 συν 3» οικόπεδα, δηλαδή τα 20 θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα για τις οποίες η ιταλική Enel έχει ζητήσει να διενεργήσει έρευνες για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/07/2014)