Θέση υπέρ του άνθρακα έναντι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου λαμβάνει ο Αμερικανός αναλυτής, Κεντ Μουρ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εκεί έμφαση στο εξής.

Θέση υπέρ του άνθρακα έναντι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου λαμβάνει ο Αμερικανός αναλυτής, Κεντ Μουρ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εκεί έμφαση στο εξής.

Ενώ λοιπόν στις ΗΠΑ γίνεται η συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές εξαγωγές αερίου και πιθανώς και πετρελαίου, ο Μουρ χαρακτηρίζει τον άνθρακα ως «βασιλιά», αφού η χρήση του βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών διεθνώς και η Ευρώπη και ιδίως η Ασία εισάγουν τεράστιες ποσότητες.

Ένα παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία αύξησε την κατανάλωσή της από το 1,5 στους 4,2 δις. τόνους από το 2000 ως το 2012 και συνεχίζει να την αυξάνει διαρκώς. Η Ασία συνολικά ευθύνεται για το 67% της παγκόσμιας κατανάλωσης και οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 88.233% από το 2007 και μετά.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Μουρ, ο άνθρακας είναι σημαντικός όχι μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για άλλες λειτουργίες, όπως η παραγωγή θερμότητας και οι μεταλλουργίες.

Κατ΄επέκταση, ο άνθρακας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ, ιδίως από τη στιγμή που οι ποσότητες και οι τιμές με τις οποίες εξάγεται στις άλλες χώρες δεν χρειάζεται να υπακούουν στις προσταγές του οποιουδήποτε OPEC.

Οι αμερικανικές εξαγωγές φτάνουν τα 14,8 δις. δολάρια σήμερα και ο κλάδος στις ΗΠΑ απασχολεί 174.000 εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει ότι ο άνθρακας διαθέτει μια κραταιά παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ, παρά τις φωνές που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση. Το βασικό επιχείρημα του Μουρ είναι ότι μπορεί ο άνθρακας να μην είναι τόσο επιθυμητός πλέον στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να διατηρηθεί η παραγωγή του με στόχο τις επικερδείς εξαγωγές προς τις χώρες εκείνες που τον επιζητούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του άνθρακα αναζητεί τρόπους για να τον καταστήσει πιο «καθαρό» και να περιορίσει τις αυξημένες εκπομπές ρύπων που προκαλεί σε σύγκριση άλλα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, αναφέρονται τεχνολογίες όπως τα “ scrubbers”, που απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τις εκπομπές των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, αλλά και η αεριοποίηση που μεταμορφώνει χημικά τον άνθρακα σε ένα συνθετικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο.