Σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα αμερικανικά διϋλιστήρια διανύουν μια πολύ θετική περίοδο, καθώς το φθηνό πετρέλαιο που κατακλύζει την αγορά στις ΗΠΑ τους επιτρέπει να αποκομίζουν κέρδη και να αναπτύσσονται.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα αμερικανικά διϋλιστήρια διανύουν μια πολύ θετική περίοδο, καθώς το φθηνό πετρέλαιο που κατακλύζει την αγορά στις ΗΠΑ τους επιτρέπει να αποκομίζουν κέρδη και να αναπτύσσονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετοχές στον κλάδο έχουν αυξηθεί κατά 173% την τελευταία τριετία, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο των αντίστοιχων μετοχών στις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου. Ουσιαστικά, τα διϋλιστήρια στην Αμερική εκμεταλλεύονται το φθηνό πετρέλαιο που παράγεται από τις μη συμβατικές γεωτρήσεις και πωλούν τα προϊόντα τους σε διεθνείς τιμές, καθώς η εξαγωγή τους δεν περιορίζεται από την Ουάσιγκτον, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αργού πετρελαίου.

Όπως αναφέρει ο Εντ Κρουκς των Financial Times, οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από τις ΗΠΑ έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, από το 1,02 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2004 σε 3,47 εκατ. βαρέλια πέρυσι, μια τάση η οποία συνεχίζεται και φέτος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Σήμερα, η διαφορά στην τιμή του Brent με το αμερικανικό συμβόλαιο WTI είναι χαμηλότερη από ότι στο παρελθόν, γεγονός που έχει περιορίσει κάπως τα περιθώρια των διϋλιστηρίων, αλλά και πάλι οι βασικές τάσεις στην αγορά παραμένουν εν ισχύ.

Ένα πράγμα που φοβούνται πλέον τα αμερικανικά διϋλιστήρια είναι το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Ουάσιγκτον εξαγωγές αργού πετρελαίου, καθώς κάτι τέτοιο θα εξισορροπούσε τις διεθνείς τιμές και θα ακύρωνε σε ένα βαθμό το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να συμβεί, διότι η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται μήπως οδηγήσει σε ακριβότερες τιμές καυσίμων στην εγχώρια αγορά και πλήξει την ευρύτερη οικονομία.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ, ενώ αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η διαφορά του Brent με το WTI θα αρχίσει να κινείται ανοδικά εκ νέου στο εγγύς μέλλον, με ότι συνεπάγεται αυτό για την κερδοφορία τους.