Πιθανή μία Προσωρινή Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το Φυσικό Αέριο στις Επόμενες Εβδομάδες

Πιθανή μία Προσωρινή Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το Φυσικό Αέριο στις Επόμενες Εβδομάδες
energia.gr
Πεμ, 28 Αυγούστου 2014 - 10:21
Πιθανή είναι η εξεύρεση προσωρινής συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το ζήτημα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ώστε η χώρα αλλά και η ΕΕ να μην έλθουν αντιμέτωπες με μία ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η λύση στο ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Ειδικότερα, αύριο 29 Αυγούστου, Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Μόσχα με ενεργειακή αντιπροσωπεία της ΕΕ

Πιθανή είναι η εξεύρεση προσωρινής συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το ζήτημα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ώστε η χώρα αλλά και η ΕΕ να μην έλθουν αντιμέτωπες με μία ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η λύση στο ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Ειδικότερα, αύριο 29 Αυγούστου, Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Μόσχα με ενεργειακή αντιπροσωπεία της ΕΕ, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έρχονται μετά τις δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο στο Μινσκ, τόνισε ότι αμφότεροι δεσμεύονται για την υπέρβαση του αδιεξόδου και την ανανέωση του διμερούς διαλόγου για τα θέματα ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ, απεύθυνε εκ νέου έκκληση για μία προσωρινή συμφωνία για το φυσικό αέριο η οποία θα διασφαλίζει ότι οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με ελλείψεις τον προσεχή χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά την 16η Ιουνίου, οπότε η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Από τον Ιούνιο, η Ουκρανία βασίζεται, για την κάλυψη των αναγκών της σε αέριο, σε αποθηκευμένες ποσότητες και στις εισαγωγές από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Επιπλέον, η Ουκρανία τους καλοκαιρινούς μήνες αποθήκευσε νέες ποσότητες φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Εν όψει του χειμώνα, ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει κατορθώσει να διασφαλίσει επαρκείς εναλλακτικές πηγές αερίου, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να έχει ενώπιόν της το αμείλικτο δίλημμα ή να υποστεί διαλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των προσεχών χειμερινών μηνών ή να δεχθεί να προβεί σε παραχωρήσεις προς την Gazprom.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία έχει μόνο 15,5 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επί του παρόντος στις αποθήκες της. Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και η εγγυημένη παροχή φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ​​η Ουκρανία θα χρειαστεί 22 με 25 bcm αερίου.

Η Ουκρανία έχει προγραμματίσει να αρχίσει εισαγωγές 3 bcm ετησίως - περίπου 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά μήνα - από τη Σλοβακία μέσω αντίστροφης ροής τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτές οι ποσότητες δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Ορισμένες νέες προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας - όπως η διακοπή παροχής ζεστού νερού για μερικά κτίρια της σοβιετικής περιόδου στο Κίεβο - έχουν συμβάλει ελάχιστα στο να μετριάσουν τις ανάγκες ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Stratfor, εν όψει των συνομιλιών με την Μόσχα και τις Βρυξέλλες για το θέμα του φυσικού αερίου, το Κίεβο αντιλαμβάνεται ότι η επίτευξη προσωρινής συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν ελλείψεις στην προμήθεια αερίου στην Ουκρανία αυτό το χειμώνα. Αν και στο μέλλον η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών ενέργειας ώστε να απεξαρτηθεί από την Ρωσία, βραχυπρόθεσμα είναι απαραίτητη η εισαγωγή ποσοτήτων ρωσικού αερίου για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών της. Παρά την τρέχουσα κρίση στην ανατολική Ουκρανία και την δύσκολη σχέση του Κιέβου με το Κρεμλίνο, το Stratfor εκτιμά ότι η Ουκρανία είναι πιθανό να καταλήξει σύντομα σε μια προσωρινή συμφωνία φυσικού αερίου με την Gazprom.