Αγωγή Κατέθεσε η Ιρακινή Κυβέρνηση Εναντίον Ελληνικής Ναυτιλιακής για τη Μεταφορά Κουρδικού Πετρελαίου

Αγωγή Κατέθεσε η Ιρακινή Κυβέρνηση Εναντίον Ελληνικής Ναυτιλιακής για τη Μεταφορά Κουρδικού Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 5 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:11
Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή εναντίον της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Marine Management Services (MMS) για τη συμμετοχή της στις εξαγωγές αργού από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, τις οποίες η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή εναντίον της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Marine Management Services (MMS) για τη συμμετοχή της στις εξαγωγές αργού από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, τις οποίες η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες.

Η υπόθεση είναι η τελευταία κίνηση εκ μέρους της Βαγδάτης με στόχο να αποθαρρυνθούν πιθανοί πελάτες και να ματαιωθούν οι ανεξάρτητες εξαγωγές αργού από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ υποστηρίζει ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των πωλήσεων του συνόλου του πετρελαίου στο Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πέντε πλοία της MMS έχουν πραγματοποιήσει μεταφορές πετρελαίου για λογαριασμό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν από το τουρκικό λιμάνι του Τσεϋχάν.

«Η MMS διευκόλυνε αποφασιστικά την παράνομο σχέδιο εξαγωγών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, αγνοώντας κατ 'επανάληψη τις προειδοποιήσεις ότι το αργό πετρέλαιο που μετέφερε δεν ανήκουν σε αυτή», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία, ωστόσο, δεν διευκρινίζει πού και πότε κατετέθη η αγωγή.

«Η MMS είναι υπόλογη για ζημίες ύψους τουλάχιστον 318.000.000 δολαρίων, και, ενδεχομένως, για πολύ περισσότερες, ως αποτέλεσμα της πρόθυμης και ενεργού συμμετοχής της στο παράνομο παράνομο σχέδιο εξαγωγών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν».

Από την πλευρά της η εταιρεία MMS, με έδρα τον Πειραιά, δηλώνει ότι είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση καμίας μήνυσης εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι απλώς εκτελεί εργασίες μεταφοράς εμπορευμάτων.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της διένεξης και η όποια νομική προσφυγή εναντίον μας από μέρους της ιρακινής κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση, ασύνετη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρό τρόπο διότι δεν έχει βάση και υπόσταση», ανέφερε η MMS.«Τα αγαθά σε αυτή την περίπτωση είναι αργό πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν είναι δικαιωματικά δικό της», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η MMS ανέφερε πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορτίων που μετέφερε, αυτή πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την ΚΠΚ, «είτε μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό μιας νομικής διαδικασίας».

Οι Κούρδοι άρχισαν να εξάγουν αργό τον Μάιο, διαμέσου ενός ανεξάρτητου πετρελαιαγωγού που φθάνει από τα κοιτάσματα στο βόρειο Ιράκ στο έδαφος της Τουρκίας και από εκεί καταλήγει σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι Τζεϊχάν, στην Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα, έχουν φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια πάνω από 10 εκατ. βαρέλια αργού από το λιμάνι αυτό, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας. Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν για σχόλια.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ υποστηρίζει πως η MMS δήλωσε ψευδείς προορισμούς των δεξαμενόπλοιών της, έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα καταγραφής της θέσης τους για να αποφεύγει τον εντοπισμό τους και ότι μετέφερε αργό σε άλλα πλοία στα ανοικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια διαδικασία που χαρακτήρισε «επικίνδυνη».

Ένα από τα δεξαμενόπλοια της MMS, το United Kalavrvta, βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά των ακτών του Τέξας από τον Ιούλιο μεταφέροντας αργό η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Οι διενέξεις που αφορούν τη μεταφορά φορτίων αμφισβητούμενης κυριότητας διά θαλάσσης είναι μάλλον συνηθισμένες σε διεθνές επίπεδο.