H ΕΕ Ετοιμάζεται να Αποκλείσει την Rosneft και την Gazprom Neft Από τις Ευρωπαϊκές Αγορές Κεφαλαίων

H ΕΕ Ετοιμάζεται να Αποκλείσει την Rosneft και την Gazprom Neft Από τις Ευρωπαϊκές Αγορές Κεφαλαίων
energia.gr
Παρ, 5 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:56
Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαγορεύσει στις κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές την άντληση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Οι προγραμματιζόμενες αυτές κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν, μεταξύ άλλων, τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Ρωσίας Rosneft

Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαγορεύσει στις κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές την άντληση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Οι προγραμματιζόμενες αυτές κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν, μεταξύ άλλων, τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Ρωσίας Rosneft.

Η απαγόρευση, η οποία προβλέπεται σε νομοθετικό έγγραφο της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του η αμερικανική εφημερίδα Financial Times, θα αφορά επίσης και τις ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, ενώ έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες κυρώσεις που εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο στις ρωσικές τράπεζες που σκόπευαν να αντλήσουν ρευστό από τις αγορές της ΕΕ.

Το έγγραφο, που διενεμήθη στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της ΕΕ χθες Πέμπτη και που αναμένεται να εγκριθεί από τους πρέσβεις των χωρών στις Βρυξέλλες σήμερα, Παρασκευή, προβλέπει ότι η απαγόρευση θα αφορά μόνο τις ελεγχόμενες από το κράτος πετρελαϊκές με ενεργητικό πάνω από 1 τρις ρούβλια (27 δις δολ.) και των οποίων πάνω από τα μισά τα έσοδα προέρχονται από «την πώληση ή μεταφορά αργού ή πετρελαϊκών προϊόντων».

Στα κριτήρια αυτά εμπίπτει η Rosneft, ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος στης Ρωσίας, αλλά και η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, Gazprom Neft. Επίσης, το έγγραφο αφήνει να εννοηθεί ότι τα μέτρα αφορούν και την Transneft, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αγωγών πετρελαίου.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, όπως η Lukoil και η Surgutneftegas, φαίνεται ότι θα αποφύγουν τα νέα μέτρα της ΕΕ, καθώς αυτά αφορούν μόνο «ελεγχόμενες από το Δημόσιο» εταιρείες είτε πλήρως είτε κατά ποσοστό άνω του 50%.

Η απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων προς τις ρωσικές πετρελαϊκές αποτελεί το πιο σημαντικό από τα εξεταζόμενα νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ενώ έρχονται να συμπληρώσουν τις υφιστάμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Rosneft. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου Novatek, ωστόσο η ΕΕ, από την πλευρά της ακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα όσον αφορά τον τομέα του αερίου, καθώς ενδεχόμενη κλιμάκωση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη.

«Δείχνουμε στους Ρώσους ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στη ρωσική στάση στο ζήτημα της Ουκρανίας, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από εχθές στο Κάρντιφ της Ουαλίας. «Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μία σθεναρή στάση ώστε να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες».

Εξάλλου, τα νέα μέτρα της ΕΕ θα απαγορεύουν σε εταιρείες κρατών μελών που παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η γαλλική Technip και η ιταλική Saipem, μα δραστηριοποιούνται σε υπεράκτιες εξορύξεις στην Αρκτική ή σε εξορύξεις αερίου σχιστών στη Ρωσία, ωστόσο δεν θα τις εμποδίζει να δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έχει ζητήσει οι κυρώσεις να είναι έτοιμες εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά μια σειρά των χωρών της ΕΕ - όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Δημοκρατία της Τσεχίας - εξέφρασαν επιφυλάξεις. Παρόλα αυτά, οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παρά το γεγονός ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ, οι οποίοι είχαν συναντήσεις σχεδόν καθημερινά καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα μπορούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να τροποποιήσουν τα μέτρα, στο παρελθόν έχουν γίνει μόνο μικρές τροποποιήσεις στα μέτρα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τις νέες κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, η ΕΕ θα έχει την εξουσιοδότηση να προσθέσει νέα πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων που υφίστανται απαγόρευση θεωρήσεων βίζα και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Εάν εγκριθούν, θα επιτρέψουν στις Βρυξέλλες την επιβολή κυρώσεων τόσο σε άτομα όσο και σε εταιρείες που «διενεργούν συναλλαγές με τις αυτονομιστικές ομάδες στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας».