Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλλ θα είναι ο διάδοχος του Γερμανού Γκύντερ Έττινγκερ για τη θέση του Επιτρόπου της Κομισιόν σε θέματα ενέργειας. Ο διορισμός έχει ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πολιτική σημασία, εν όψει της κλιμάκωσης της κρίσης στη σχέση της ΕΕ με την Ρωσία, λόγω Ουκρανίας, και η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τις ενεργειακές σχέσεις των δύο πλευρών

Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλλ θα είναι ο διάδοχος του Γερμανού Γκύντερ Έττινγκερ για τη θέση του Επιτρόπου της Κομισιόν σε θέματα ενέργειας. Ο διορισμός έχει ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πολιτική σημασία, εν όψει της κλιμάκωσης της κρίσης στη σχέση της ΕΕ με την Ρωσία, λόγω Ουκρανίας, και η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τις ενεργειακές σχέσεις των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρει το Euractiv, το οποίο παρουσιάζει το πλήρες οργανόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ (βλ. εδώ), ο Έττινγκερ μετακινείται στη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι δημιουργείται μια νέα θέση Αντιπροέδρου της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση, την οποία αναλαμβάνει ο Λετονός Valdis Dombrovskis. Η Λετονία, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής (Εσθονία και Λιθουανία), αποτελεί ένα από τα κράτη με την πλέον αντιρωσική στάση στην ΕΕ.

Νέα Επίτροπος αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος διορίζεται η Δανέζα Margrethe Vestager.

Σημειώνεται ότι η οριστική λίστα των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνει κάθε Επίτροπος αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ορίστηκε ο Ντόναλντ Τουσκ πρωθυπουργός της Πολωνίας, μίας χώρας με έντονα αντιρρωσικά αισθήματα.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να είναι ισορροπημένη πολιτικά, σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει 12 χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανόμενων δύο αντιπροέδρων ενώ η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών 8, με επίσης δύο αντιπροέδρους.

Όσον αφορά στον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το Euractiv κάνει λόγο για επιλογή έκπληξη, καθώς όπως αναφέρει η χώρα μας «κατηγορείται συχνά για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους αιτούντες άσυλο».