Η κυβέρνηση της Κροατίας τροποποίησε την Πέμπτη ρυθμίσεις που ισχύουν στη χώρα σχετικά με την ανάπτυξη έργων με τη χρήση ΑΠΕ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η διαδικασία και να προσαρμοστεί η χώρα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλο

Η κυβέρνηση της Κροατίας τροποποίησε την Πέμπτη ρυθμίσεις που ισχύουν στη χώρα σχετικά με την ανάπτυξη έργων με τη χρήση ΑΠΕ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η διαδικασία και να προσαρμοστεί η χώρα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Η εκδοθείσα απόφαση καταργεί την υποχρέωση των φορέων υλοποίησης των έργων ΑΠΕ στη χώρα να υποβάλουν τραπεζικές εγγυήσεις στον διαχειριστή της αγοράς ενέργειας της Κροατίας, HROTE, σύμφωνα με έγγραφα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Οι τραπεζικές εγγυήσεις κατετίθεντο προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων ΑΠΕ εντός του χρονοδιαγράμματος που εσυμφωνείτο με τις ρυθμιστικές αρχές.

Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των έργων δύσκολα εξασφάλιζαν τις τραπεζικές εγγυήσεις, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, κυρίως λόγω των τρεχουσών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δυσχερειών, η ανάγκη να ανασταλεί η υποχρέωση αυτή προέκυψε προκειμένου να καταστεί δυνατό να συνεχιστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ έργα που έχουν φτάσει σε υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης, τονίζει η κυβέρνηση.

Η Κροατία είχε στο δίκτυό της 254,3 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικής ενέργειας στο τέλος του Μαρτίου, καθώς και 6,69 MW βιομάζας και 23,8 MW από ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CEI, του κρατικού κέντρου για την παρακολούθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.