Σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία δεν προτίθεται να περιορίσει την παραγωγή αργού αποτελεί η απόφασή της, την περασμένη εβδομάδα, να μειώσει τις τιμές πώλησης για τις παραγγελίες Οκτωβρίου προς την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – κι αυτό μολονότι παρατηρείται υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές

Σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία δεν προτίθεται να περιορίσει την παραγωγή αργού αποτελεί η απόφασή της, την περασμένη εβδομάδα, να μειώσει τις τιμές πώλησης για τις παραγγελίες Οκτωβρίου προς την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – κι αυτό μολονότι παρατηρείται υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία Aramco μείωσε τις τιμές για την βασικότερη εξαγωγική της ποικιλία (την Arab Light) για τις παραγγελίες Οκτωβρίου προς την Ασία κατά 1,7 δολ. το βαρέλι σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας έκπτωση 5 σεντς το βαρέλι σε σχέση με την τιμή benchmark Ομάν-Ντουμπάι.

Οι τιμές για παραδόσεις στη Μεσόγειο έπεσαν κατά 95 σεντς το βαρέλι, μειωμένες κατά 3,20 δολ. σε σχέση με το Brent, ενώ για τις παραγγελίες από ΗΠΑ και ΒΔ Ευρώπη η έκπτωση ήταν αντίστοιχα 40 και 70 σεντς σε σχέση με το Argus Sour Crude Index και το Brent.

Και για τις τέσσερις αυτές περιοχές οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι Σαουδάραβες, που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του OPEC, έφεραν τις τιμές στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2010. Επίσης, μειώσεις υπήρξαν και για ελαφρύτερες ποικιλίες αργού.

«Αν και οι μειώσεις ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, το μέγεθός τους προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς παράγοντες της αγοράς», δηλώνει η Amrita Sen, της συμβουλευτικής Energy Aspects που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Τους Σαουδάραβες τους απασχολεί πολύ τον τελευταίο χρόνο το μερίδιο που καταλαμβάνουν στην αγορά, έτσι αυτό αποτελεί σημάδι πως δεν πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή τους απλώς επειδή το έκαναν τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Η Σαουδική Αραβία έχει χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς - ιδίως στην Ασία και τη Μεσόγειο – προς όφελος του Ιράκ και του Ιράν, που αμφότερα προβαίνουν σε μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες τους. Βρίσκεται, επίσης, σε όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό με το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των τιμών πώλησης αργού προς τις ΗΠΑ έγινε σε απάντηση στην αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου σχιστών, άλλοι εκτιμούν ότι η έκπτωση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας αποτελεί απάντηση σε παραγωγούς του OPEC με χαμηλό κόστος ΟΠΕΚ που επιθυμούν να επεκτείνουν το μερίδιό τους στην περιοχή.

«Οι συνολικές μειώσεις δείχνουν ότι [η Σαουδική Αραβία] βλέπει ότι η αγορά είναι χαλαρή και τα περιθώρια διύλισης αδύναμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προχωρούν σε μεγαλύτερες εκπτώσεις - κυρίως προς την Ασία - για να διασφαλιστεί ότι το αργό τους θα βρει αγοραστές», δήλωσε ο Gareth Lewis-Davies της BNP Paribas.


Ας σημειωθεί ότι το ICE Brent για τον Οκτώβριο, που έφτασε τα 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Ιουνίου, έπεσε κοντά στο 100 δολάρια το βαρέλι αυτήν την εβδομάδα λόγω υπερπροσφοράς πετρελαίου.

Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εντάσεις, από τη Λιβύη ως το Ιράκ, δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές διακοπές στην παραγωγή. Επιπλέον, η πληθώρα σε προμήθειες στην λεκάνη του Ατλαντικού και της Βόρειας Θάλασσας, εν μέσω της χαμηλής ευρωπαϊκής ζήτησης, έχουν προστεθεί στην αυξημένη παραγωγή της Βόρειας Αμερικής.

Οι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή, θα επηρέασει τις τιμές και θα εξισορροπήσει την αγορά σε περιόδους υπερπροσφοράς, ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχει καταστήσει σαφές ότι το προτιμώμενο εύρος τιμών για αυτή κυμαίνεται περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η παραγωγή ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με 7-8 εκατ. βαρέλια την ημέρα να διατίθενται προς εξαγωγή.

Το γεγονός ότι ακόμα η παγκόσμια παραγωγή δεν συναντά εμπόδια, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει περαιτέρω.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Abhishek Deshpande, αναλυτή της Natixis, η Σαουδική Αραβία εξαρτάται υπερβολικά από τα έσοδα του πετρελαίου για να μην παρέμβει στις τιμές. «Η αύξηση των εξαγωγών σε ολοένα χαμηλότερες τιμές, δεν έχει νόημα», τονίζει.

Ακόμα κι έτσι, ο Lewis-Davies προσθέτει ότι, όταν η Σαουδική Αραβία είχε επιδιώξει να μειώσει την παραγωγή κατά το παρελθόν, η προσπάθειά της να ανακτήσει το μερίδιό της στην αγορά, χωρίς να διαταραχθεί η τιμή του αργού, ήταν προβληματική. Ανακύπτουν επίσης ερωτήματα ως προς το κατά πόσο η χώρα θα είναι πρόθυμη να μειώσοει την παραγωγή, ειδικά αν τα άλλα μέλη του OPEC δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά της.