ΕΕ: Εγκρίθηκαν Τελικά οι Νέες Κυρώσεις Κατά της Μόσχας - Με Καθυστέρηση η Εφαρμογή τους

ΕΕ: Εγκρίθηκαν Τελικά οι Νέες Κυρώσεις Κατά της Μόσχας - Με Καθυστέρηση η Εφαρμογή τους
energia.gr
Τρι, 9 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:35
Υιοθέτησε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αν και τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι , ανακοίνωσε ότι αυτές θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση

Υιοθέτησε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αν και τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι , ανακοίνωσε ότι αυτές θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

Η έναρξη της εφαρμογής του νέου πακέτου των κυρώσεων θα γίνει εντός των επόμενων ημερών «αφήνοντας χρόνο για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και του ειρηνευτικού σχεδίου» όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην περιοχή, η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει το πακέτο των νέων κυρώσεων είτε εν μέρει, είτε εξ ολοκλήρου» προσθέτει.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστούν από την Τρίτη, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπήρχε ομοφωνία για το θέμα με συνέπεια να διεξαχθεί χθες στις 19:00 ώρα Ελλάδος έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Στην συνεδρίαση εκφράστηκαν διαφωνίες από κάποιες χώρες για την επιβολή νέων κυρώσεων. Οι διαφωνίες αφορούσαν στο αν οι κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και στη συνέχεια να ανασταλούν σε περίπτωση που τηρηθεί η εκεχειρία, ή εάν δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν καθόλου σε αυτό το στάδιο.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Ταυτόχρονα, Πούτιν και Ποροσένκο είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μέτρα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ειρηνική διευθέτηση των αιματηρών συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την οποία συνέχισαν να συζητούν τις ενέργειες που διευκολύνουν την ειρηνική διευθέτηση στο νότιοανατολικά της Ουκρανίας», αναφέρει το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος», πρόσθεσε η ρωσική προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.