Έντονη ήταν η αντίδραση του Σουηδού ΥΠΕΞ Carl Bildt στην είδηση ότι η νέα Κομισιόν του Jean-Claude Juncker δεν θα έχει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για την διεύρυνση

Έντονη ήταν η αντίδραση του Σουηδού ΥΠΕΞ Carl Bildt στην είδηση ότι η νέα Κομισιόν του Jean-Claude Juncker δεν θα έχει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για την διεύρυνση.

Ο Bildt έγραψε στο Twitter από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία ότι «Φήμες στις Βρυξέλλες λένε ότι ο Juncker προτίθεται να καταργήσει τον Επίτροπο Διεύρυνσης. Πολύ κακό σημάδι. Αποποίηση της ευθύνης.»

Ο Σουηδός υπουργός, που διάβασε το οργανόγραμμα του Juncker το οποίο διέρρευσε και δημοσίευσε η EurActiv, είναι πιθανώς ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εξέφρασε την άποψή του δημόσια.

Διπλωμάτες από τα δυτικά Βαλκάνια που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν έκπληκτοι και ανήσυχοι για τις προθέσεις του Juncker σχετικά με την διεύρυνση την επόμενη 5ετία.

Η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Natasha Betraud, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το θέμα στις Βρυξέλλες και απάντησε παραθέτοντας την ομιλία του Λουξεμβουργιανού στις 15 Ιουλίου ενώπιον της Ευρωβουλής.

Ο Juncker είχε πει ότι καμία νέα χώρα δεν αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια, και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανη για την επανένωσή της και πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αποκαλούμε τις χώρες «παλιές» και «νέες» στην ΕΕ.

Είναι αλήθεια ότι καμία χώρα δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να γίνει μέλος της ΕΕ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τουρκία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία έχουν καθεστώς υποψήφιας χώρας και τρεις από αυτές διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις (Τουρκία, Μαυροβούνιο και Σερβία). Η Ισλανδία επίσημα εξακολουθεί να έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ και έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά στην πραγματικότητα έχει αλλάξει τα σχέδιά της και δεν επιδιώκει να ενταχθεί στην Ένωση.

Είναι ασαφές ακόμη ποιός επίτροπος θα είναι υπεύθυνος για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη θεωρία, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της νέας επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Federica Mogherini, αλλά η βαριά ατζέντα της είναι απίθανο να της επιτρέψει να έχει πιο ενεργό εμπλοκή στη διεύρυνση.