Μόνο η Κινεζική CGNPC Κατέθεσε Προσφορά για τους Δύο Νέους Πυρηνικούς Αντιδραστήρες της Ρουμανίας

Μόνο η Κινεζική CGNPC Κατέθεσε Προσφορά για τους Δύο Νέους Πυρηνικούς Αντιδραστήρες της Ρουμανίας
energia.gr
Πεμ, 11 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:52
Η Nuclearelectrica, η εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών της Ρουμανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μόνο η κινεζική CGNPC κατέθεσε προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του επενδυτή που θα κατασκευάσει άλλους δύο αντιδραστήρες στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας, στην Τσερναβόντα

Η Nuclearelectrica, η εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών της Ρουμανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μόνο η κινεζική CGNPC κατέθεσε προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του επενδυτή που θα κατασκευάσει άλλους δύο αντιδραστήρες στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας, στην Τσερναβόντα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Nuclearelectrica, ο φάκελος της CGNPCπληροί της προϋποθέσεις για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα, στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας, ήδη διαθέτει δύο αντιδραστήρες τύπου CANDU 6, ισχύος 700 MW έκαστος, οι οποίοι λειτουργούν από το 1996 και 2007 αντίστοιχα. Αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στην χώρα, παρέχοντας το ένα πέμπτο της συνολικής παραγόμενης ενέργειας.

Η προσθήκη άλλων δύο παρόμοιων αντιδραστήρων αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας και το πρότζεκτ θεωρείται η βέλτιστη λύση για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος που αναμένεται να προκύψει μετά το 2020. Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση της Nuclearelectrica, η κατασκευή των νέων αντιδραστήρων θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 5 δις ευρώ.