Διέψευσε η Gazprom, με χθεσινή της ανακοίνωση, τους ισχυρισμούς της πολωνικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG ότι αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν μέχρι και κατά 24% οι ποσότητες του αερίου που φτάνουν από τη Ρωσία. Η Gazprom, αντίθετα, επιμένει πως η ροή παραμένει σταθερή

Διέψευσε η Gazprom, με χθεσινή της ανακοίνωση, τους ισχυρισμούς της πολωνικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG ότι αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν μέχρι και κατά 24% οι ποσότητες του αερίου που φτάνουν από τη Ρωσία. Η Gazprom, αντίθετα, επιμένει πως η ροή παραμένει σταθερή.

Υπενθυμίζεται ότι. σύμφωνα με την πολωνική PGNiG, το αέριο που παραδόθηκε από τη Ρωσία στην πολωνική πλευρά ήταν τη Δευτέρα μειωμένο κατά 20%, ενώ την Τρίτη, η ποσότητα ήταν μειωμένη κατά 24%.

Η εταιρεία ζήτησε από τη ρωσική Gazprom να διευκρινίσει εάν αυτό οφείλεται σε «τεχνικούς ή εμπορικούς» λόγους -με φόντο την ουκρανική κρίση.

Η πολωνική εταιρεία ανέφερε ότι η μείωση αντισταθμίστηκε με αέριο από τη Γερμανία και την Τσεχία.

Αρχικά η Gazprom δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, ενώ μία πηγή με γνώση του θέματος αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι καταγγελίες της Βαρσοβίας «εξετάζονται».

Ωστόσο, αργότερα, ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου χαρακτήρισε «εσφαλμένες τις αναφορές πως μειώθηκε το αέριο που παραδίδεται στην PGNiG».

Η ροή αερίου προς την Πολωνία, ανέφερε η ρωσική εταιρεία, «μένει η ίδια, 23 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως».

Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και στηρίζει ξεκάθαρα τη νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Η Πολωνία καταναλώνει περίπου 16 bcm φυσικού αερίου ετησίως και τα δύο τρίτα αυτού του όγκου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία από την πλευρά της από τον Απρίλιο εφοδιάζεται με φυσικό αέριο μεταξύ άλλων από τη γερμανική εταιρεία RWE μέσω Πολωνίας, με τη λεγόμενη «ανάστροφη ροή» του ρωσικού αερίου, γεγονός που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της Gazprom, χωρίς, ωστόσο, η τελευταία να έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε αντίμετρα. Η ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί μείωση των ποσοτήτων που εισάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μέσω της «ανάστροφης ροής».