ΗΠΑ και ΕΕ Θέλουν να Απαγορεύσουν στις Πετρελαϊκές τους τις Έρευνες στη Ρωσία

ΗΠΑ και ΕΕ Θέλουν να Απαγορεύσουν στις Πετρελαϊκές τους τις Έρευνες στη Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 11 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:08
ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν σε πετρελαϊκές εταιρείες τους να συνεχίσουν τις έρευνες πετρελαίου που διεξάγουν σήμερα στη Ρωσία. Σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Δύσης, όπως η Exxon Mobil και η BP δραστηριοποιούνται με πετρελαϊκά πρότζεκτ πολλών δις δολ. στη Ρωσία

ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν σε πετρελαϊκές εταιρείες τους να συνεχίσουν τις έρευνες πετρελαίου που διεξάγουν σήμερα στη Ρωσία. Σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Δύσης, όπως η Exxon Mobil και η BP δραστηριοποιούνται με πετρελαϊκά πρότζεκτ πολλών δις δολ. στη Ρωσία.

Οι εξεταζόμενες κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Ρωσία σε έρευνες στον Αρκτικό κύκλο, σε μεγάλα θαλάσσια βάθη ή σε πετρέλαιο σχιστών ( shale oil), ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, και οι οποίοι, ωστόσο, προτίμησαν, να τηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς τα σχετικά μέτρα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί δημόσια. Μία από τις δύο πηγές ανέφερε πως τα μέτρα βρίσκονται υπό «προκαταρκτική σκέψη».

Την είδηση για τα σχεδιαζόμενα μέτρα έφερε πρώτο στο φως το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι τα ως τώρα ισχύοντα και αποφασισθέντα μέτρα – μαζί με τις τελευταίες κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, η έναρξη ισχύος των οποίων δεν έχει, ωστόσο, αποφασιστεί λόγω διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη – αφορούν μόνο την πώληση τεχνολογίας προς την Ρωσία για έρευνες σε μη συμβατικές πεδία πετρελαίου.

Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της Ευρώπης. Ωστόσο, τα συμβατικά της πετρελαϊκά πεδία φθίνουν από άποψη παραγωγής, με συνέπεια να χρειάζεται να αναπτύξει νέα σε περιοχές της Σιβηρίας και στην Αρκτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Exxon, που θεωρείται μία από τις λίγες πετρελαϊκές παγκοσμίως που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, έχει υπογράψει από το 2011 συμβόλαιο ύψους 3,2 δις δολ. με την ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft για έρευνες στην Αρκτική.

Τον Ιούλιο, η Exxon άρχισε τις εργασίες μεταφοράς της West Alpha από τη Νορβηγία στη ρωσική Αρκτική. Η εταιρεία ελπίζει σε μια σημαντική ανακάλυψη στη θάλασσα Kara με τη Rosneft.

 

Ο εκπρόσωπος της Exxon, Alan Jeffers, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το μέλλον της εξέδρας, αλλά είπε ότι είναι πολιτική της εταιρείας να συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και ότι θα αξιολογήσει τις κυρώσεις για τη Ρωσία.

Η BP θα μελετήσει τις κυρώσεις και «όπως πάντα, θα συμμορφωθούμε με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις», δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπός της, Brett Clanton.

Αν οι εξεταζόμενες κυρώσεις, τελικά, αποφασιστούν θα στοιχίσουν στη Ρωσία 5 με 10 χρόνια ερευνών πετρελαίου, Ωστόσο, η τελική απόφαση εξαρτάται τόσο από την πορεία της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Ουκρανία όσο και από διάφορους παράγοντες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες της ΕΕ.