ΙΕΑ: Η Υπερπροσφορά Αργού Έριξε τις Τιμές Κάτω Από τα 100 Δολ. το Βαρέλι τον Αύγουστο

ΙΕΑ: Η Υπερπροσφορά Αργού Έριξε τις Τιμές Κάτω Από τα 100 Δολ. το Βαρέλι τον Αύγουστο
energia.gr
Πεμ, 11 Σεπτεμβρίου 2014 - 13:01
Απότομη πτώση σημείωσαν στις αρχές Αυγούστου οι τιμές του αργού, λόγω υπερπροσφοράς στην αγορά αλλά και νέων ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και της ζήτησης πετρελαίου, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του μηνός Σεπτεμβρίου

Απότομη πτώση σημείωσαν στις αρχές Αυγούστου οι τιμές του αργού, λόγω υπερπροσφοράς στην αγορά αλλά και νέων ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και της ζήτησης πετρελαίου, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του μηνός Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι τιμές των συμβολαίων Brent έπεσαν στις 8 Σεπτεμβρίου κάτω από τα επίπεδα των 100 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, ενώ την ώρα της σύνταξης της έκθεσης κυμαίνονταν στα 98 δολ. το βαρέλι. Το WTI βρισκόταν στα 91,40 δολ. το βαρέλι.

Αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου η νέα έκθεση μειώνει την πρόβλεψη της αύξησης για το 2014 και το 2015 στα 0,9 εκατ. βαρέλια και 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντιστοίχως, ενώ εκτιμά ότι συνολικά η ζήτηση το επόμενο έτος θα φτάσει τα 93,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η έντονη επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι πιο αδύναμες προοπτικές για τη ζήτηση σε Ευρώπη και Κίνα αποτελούν τις βασικές αιτίες για την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων.

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε το Αύγουστο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, κατά 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 92,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω κάμψης στην παραγωγή του OPEC. Η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC πρόκειται να αυξηθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΕΑ, κατά 1,6 εκατ. βαρέλια το 2014 την ημέρα και κατά 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015, οπότε αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα επίπεδα των 57,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Αναφορικά με την παραγωγή του πετρελαϊκού καρτέλ, η έκθεση σημειώνει ότι αυτή έπεσε κατά 130 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 30,31 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς, παρά την σταθερή ανάκαμψη στην λιβυκή παραγωγή αργού, δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί η πτώση της παραγωγής σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων και αποθεμάτων του OPEC μειώθηκε κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, φτάνοντας τα 30,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως για το 2015 φτάνοντας τα 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω πιο αδύναμων προοπτικών στη ζήτηση, αλλά και μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC.

Τα αποθέματα της βιομηχανίας στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν εποχιακά κατά 15,5 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, αγγίζοντας συνολικά τα επίπεδα των 2.670 εκατ. βαρελιών, λόγω αύξησης αποθεμάτων των «λοιπών πετρελαιοειδών» στις ΗΠΑ. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι συνεχίστηκε η αυξητική τάση στα αποθέματα και τον Αύγουστο, κατά 19,5 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το έλλειμμα σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, το οποίο στα τέλη Ιουλίου έφτανε τα 57 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση αναφέρει ότι οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές αργού αυξήθηκαν κατά πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγγίζοντας εποχικά υψηλά επίπεδα της τάξης των 78,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, πριν οι φθινοπωρινές εργασίες συντήρησης, από τον Σεπτέμβριο, περιορίσουν εκ νέου την δραστηριότητα στον κλάδο. Οι προβλέψεις του Οργανισμού για τις παγκόσμιες ροές αργού για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του προηγουμένου μηνός, υπολογιζόμενες κατά μέσο όρο στα 77,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρίτο τρίμηνο και στα 77,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αντιστοίχως.